$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Op vrijdag 26 juni verlopen er ruim 100.000 Bitcoin (BTC) opties. Samen voor een waarde van $930 miljoen. Wat heeft dit voor effect op de Bitcoin markt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) opties

Een derivaat is een verzamelnaam voor beleggingsproducten zoals een future, optie of swap (doorlopende future). Een derivaat is een afgeleide van een asset, in dit geval van Bitcoin.

De eerste gereguleerde Bitcoin future zag in december 2017 bij CBOE het levenslicht. Sindsdien kwam er steeds meer ‘papieren’ BTC op de markt.

Handelaren speculeren met derivaten om er – uiteraard – winst mee te behalen. Een markt bestaat niet alleen uit winnaars. In het geval van derivaat wint één partij en verliest de tegenpartij.

In het geval van een Bitcoin optie verkrijgt iemand het recht om bitcoin tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen.

Het is dus een recht en niet een verplichting (zoals bij een future) om je optie uit te oefenen.

De duur van optiecontracten zijn verschillend, van één dag tot één maand. Met een calloptie speculeer je op een hogere Bitcoin koers en met een put optie op een lagere Bitcoin koers.

Kortom, het is in belang van een koper van calloptie dat de spotprijs van Bitcoin boven zijn uitoefenprijs van zijn optiecontract uitkomt. Dan maakt hij namelijk winst.

$930 miljoen aan opties

Op de optiemarkt komt er een spannende week aan, want op vrijdag 26 juni verloopt een groot aantal optiecontracten. Het gaat om ruim 100.000 opties, die samen goed zijn voor $930 miljoen aan waarde.

Het is het leeuwendeel (70%) van het totaal aantal openstaande contracten dat dus afloopt.

Kunnen we daarmee bewegingen op de markt voorspellen?

Het ‘Nederlandse’ Deribit, tegenwoordig opererend vanuit Panama, is met een marktaandeel van 77% leidend in de optiemarkt. Wat verwachten zij op de markt?

Luuk Strijers, commercieel directeur bij Deribit, licht de situatie als volgt toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ja, het is inderdaad een grote expiratie voor Deribit en de gehele optiemarkt. Qua effect op de markt verwacht ik meer koersschommelingen op zowel de spot – als derivatenmarkt’.[/penci_blockquote]

Laten we iets dieper kijken naar een aantal indicatoren:

‘Open interest’ als voorspeller

Vooropgesteld, het voorspellend vermogen van ‘open interest’ als indicator is vrij gering. We moeten daarvoor kijken naar het type optie wat openstaat.

Stel dat er (significant) meer call opties openstaan, dan is dat een signaal dat de markt ‘bullish’ is.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Totaal aan openstaande opties. Bron: Skew

We zien dat de open interest sinds Black Thursday op 12 maart stevig is toegenomen. Zo ligt momenteel de ‘open interest’ op circa $1,3 miljard. Dat is 100% groei in vergelijking met de eerdere twee maanden.

Call/put ratio als voorspeller

Kijken we naar het type optie, dan zien we bij CME voornamelijk call opties die op 26 juni gaan aflopen. De handelaren speculeren op een hogere prijs (zie de grafiek hieronder), want de huidige spotprijs ligt – op moment van schrijven – rond $9.500.

We zien dat er bij CME 67 miljard dollar aan opties aflopen. Niettemin verwacht men dat het markteffect beperkt zal zijn. Daarvoor is het volume aan opties bij CME simpelweg te klein.

Het is meer een beurs waar men futures verhandeld. Ter vergelijking: bij CME worden gemiddeld 300 miljoen dollar aan futures verhandeld per dag.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Openstaande optie contracten maand juni bij CME. Bron: CME

Deribit

Hoe staat het bij marktleider Deribit? Op deze beurs verlopen ruim 70.000 opties op vrijdag 26 juni. Dat zegt niets over het volume, want je kunt bij Deribit al vanaf 0.10 BTC een optie kopen.

Ter vergelijking: bij CME staat één optiecontract voor 5 BTC.

Bovendien als we naar het type optie kijken, zien we een gemengd beeld. Zo zijn de calls en puts enigszins gelijk verdeeld.

Kortom, er staat bij Deribit voor enkele honderden miljoenen dollars aan opties te verlopen, maar de markt hinkt op twee gedachten als we kijken naar de verdeling calls en puts.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

Bitcoin opties open interest bij Deribit. Bron: Deribit

Premium en contango als voorspeller

Bij een future is een handelaar verplicht om een contract op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen. Bij een optie is het een recht, maar geen plicht.

Naast ‘open interest’, de call/put ratio is contango een mogelijke marktvoorspeller. Simpel uitgelegd: zodra de prijs van een Bitcoin (futures) hoger is dan de Bitcoin prijs op de spotmarkt, is er sprake van een premium voor de futures.

Dat betekent ook direct dat de counterparty van een future meer geld nodig heeft om zijn positie te behouden. Deze situatie, waarbij verkopers van future meer geld nodig hebben vanwege een premium-situatie, noemt men contango.

Dat is een bullish signaal voor de markt, want de kopers zijn in het voordeel.

In de onderstaande grafiek is te zien dat voor de contracten die in september aflopen er een gemiddelde premium is van 1,8%. Een licht bullish teken. Een verschil met april en mei toen de futures juist onder de spotprijs handelden.

$930 miljoen aan Bitcoin (BTC) opties verlopen binnenkort, wat zegt dit?

BTC futures 3-month contracts premium. Bron: Skew

Bullmarkt op komst?

Zoals een beetje is op te maken uit deze marktupdate, is het vrij lastig te voorspellen welke effecten dit voor de markt heeft.

Stel dat de spotprijs van Bitcoin vóór 26 juni boven de $11.000 schiet, dan raakt een nieuwe ‘batch’ aan opties (14.900 BTC) ónder de spotprijs.

Zoals gezegd is het in het belang van een houder van een calloptie dat de spotprijs van boven zijn uitoefenprijs blijft handelen. Zodra er een grote hoeveelheid aan contracten openstaat boven de $11.000 is dat een bullish signaal.

Hoewel, de futuresmarkt is belangrijker dan de optiecontract en daar is géén duidelijke conclusie te trekken qua sentiment in long – en short-posities. De hamvraag: gaan de houders van callopties bij CME gelijk krijgen of niet?

Lees de meest recente Bitcoin Update: Gaat de koers de weerstand bij $9.765 breken?

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.