venezuela bitcoin BTC

Cryptobaas Venezuela op opsporingslijst, VS looft $5 miljoen beloning uit

De hoogste baas op het gebied van cryptovaluta in Venezuela is toegevoegd aan de ‘Most Wanted’ lijst. Dat is officiële opsporingslijst van de Amerikaanse autoriteiten.

Tipgevers kunnen rekenen op een beloning van 5 miljoen dollar, zodra dat leidt tot de arrestatie van Joselit Ramírez

Cryptobaas Venezuela op ‘Most Wanted’ lijst

Ramírez (33) is als baas van Sunacrip eindverantwoordelijk voor de uitrol en strategie van de cryptomunt Petro in het Zuid-Amerikaanse land.

De Amerikaanse immigratiedienst, onderdeel van de nationale politiedienst Homeland, verdenkt hem echter van het witwassen van (criminele) gelden. Ook zou hij handelssancties hebben ontdoken, aldus nieuwssite Decrypt.

Amerika looft een beloning van $5 miljoen uit voor bruikbare informatie die leidt tot een arrestatie of veroordeling.

De lijst met verdenkingen is lang. Zo zou hij ‘stevige politieke, sociale en economische banden hebben met drugsbaronnen’. Deze banden hebben namelijk van het witwassen van drugsgelden mogelijk gemaakt.

Petro

Venezuela heeft in 2018 een eigen cryptomunt, de Petro, gelanceerd die volledig in handen is van de overheid. Vanaf juni is de munt onder meer een officieel betaalmiddel bij pompstations.

Dat staat in schril contrast met Bitcoin (BTC), waarbij géén sprake is van een derde partij zoals een overheid of centrale bank om waarde naar elkaar te versturen.

Amerika heeft handelssancties lopen tegen Venezuela, volgens sommigen omdat beide landen wereldoliemarkt elkaars concurrenten zijn. Het land is sinds 2015 getroffen door de lagere olieprijs en moet nu zelfs olie importeren uit Iran.

Dat schiet in het verkeerde keelgat van de Amerikanen, die met Brazilië en Colombia bondgenoten in de regio hebben. Doordat de Petro ook een monetaire betekenis krijgt, richt de VS zich nu ook op Ramírez.

Op de korrel

Want is het namelijk niet de enige ambtenaar die op de opsporingslijst staat. Zo staat er op het ‘hoofd’ van president Maduro een beloning van $15 miljoen. Bovendien staat er een prijs van $10 miljoen op een reeks hoge ambtenaren.

Journaliste Marbellis Linares postte nog een foto met hem op Twitter deze week. De cryptobaas leek – op dat moment – gewoon aan het werk, misschien nog niet wetende dat er een opsporingsbevel is uitgevaardigd.

Bitcoin handelsvolume

Venezuela sloot in maart dit jaar alle banken vanwege COVID-19. Onder meer vanwege de hyperinflatie in het land, neemt de vraag naar Bitcoin toe.

Zie hieronder een grafiek van het handelsvolume bij peer-to-peer exchange LocalBitcoins.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!