bitcoin europa ecb digitale munt

‘Bitcoin beurs Coinbase wil analysesoftware aan belastingdienst verkopen’

Coinbase wil haar blockchain analysesoftware verkopen aan twee Amerikaanse overheidsinstanties. Dat blijkt uit openbare documenten. Hierdoor lijkt de informatie over jouw handel in Bitcoin via de exchange ook voor de Amerikaanse overheid inzichtelijk te worden.

Bitcoin analyse software

Media outlet The Block heeft de documenten verkregen waaruit blijkt dat de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en de Internal Revenue Service (IRS) van plan zijn om de licenties van Coinbase op te kopen. Het gaat over het analyseplatform genaamd Coinbase Analytics.

De IRS is de Amerikaanse versie van de belastingdienst. De documenten met betrekking tot de acquisitie door de IRS en DEA kwamen respectievelijk in april en mei al online.

Het nieuws zorgt voor veel opschudding in de community. Door deze zaak lijkt het voorbij met de privacy van de klanten van Coinbase.

Het document van de IRS legt een verband tussen Coinbase Analytics en Neutrino. Dit laatste is een privacybedrijf die Coinbase in 2019 kocht.

Overname Neutrino

Hiermee wilde Coinbase fraude en diefstal voorkomen en het vertrouwen vergroten voor haar klanten. Echter was is de reputatie van een drietal medewerkers van Neutrino nogal dubieus. De oprichters hadden namelijk banden met het Italiaanse spywarebedrijf Hacking Team.

De IRS schrijft in haar documenten het volgende over de mogelijke acquisitie;

“Naarmate we de handhaving van wetten beter wordt en cryptocurrencies steeds meer worden geaccepteerd, zien we dat criminelen andere soorten cryptocurrencies gebruiken (en niet alleen Bitcoin) om hun misdaden te vergemakkelijken.

 

Naast de Bitcoin Blockchain biedt Coinbase Analytics (voorheen dus Neutrino) de optie om meerdere stromen van cryptovaluta op meerdere blockchains te volgen die door criminelen worden gebruikt.

Dit klinkt voor de gemiddelde trader niet heel prettig. Het wordt zo de Amerikaanse overheid wel heel makkelijk gemaakt om inzichten te krijgen in jouw bezit van Bitcoin gebruik.

Koop betrouwbaar en goedkoop bitcoin bij SATOS!

Gescheiden data

Verder vertelde een woordvoerder van Coinbase aan The Block wel dat “de informatie die ze verkrijgen in Coinbase Analytics altijd volledig gescheiden is gehouden van de interne gegevens van Coinbase.”

In de documenten is ook te lezen hoe de twee partijen het platform van Coinbase willen gaan gebruiken bij hun onderzoeken. In het geval van de IRS gebruiken ze de software bijvoorbeeld bij de Criminal Investigation Cyber Crimes Unit van de belastingdienst.

Het resulteert in keiharde reacties vanuit de community. Matt Odell geeft aan dat het verwijderen van je account geen zin meer heeft. Ze hebben jouw historie met Bitcoin al en dit blijft gewoon bestaan.

Samson Mow doet er nog een schepje bovenop. Hij verwijst naar de tijd waarin de burgers hun goud moesten afstaan aan de overheid. Volgens de CSO van Blockstream zou Coinbase in dit geval met Bitcoin vooraan in de rij staan.

Kom tot slot ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!