Bitcoin Lightning #26: Inloggen op websites met wallet via lnurl-auth

In de Hup Lightning serie heb je al verschillende use cases van het Bitcoin Lightning Network kunnen zien. Van de (logische) snelle betalingen tot chatdiensten. Maar er is nog iets nieuws wat nog weinig aandacht krijgt: lnurl-auth.

We hebben een gloednieuwe Telegram chat speciaal voor al je vragen of opmerkingen over het Bitcoin Lightning Network. Kom gezellig langs en praat mee.

Bitcoin Lightning als inlog

lnurl is een HTTPS/Onion query string waarmee mensen kunnen communiceren met ontvangers. Hiervoor zijn een aantal standaarden opgezet. Zo heb je lnurl-pay (voor het doen van betalingen) en ook lnurl-withdraw om geld op te kunnen nemen. Maar je kunt het Lightning network ook gebruiken om bij websites in te loggen.

Deze oplossing is mogelijk met het lnurl-auth protocol. Het maakt het mogelijk om met een speciale QR code in te loggen.

Je kunt hiermee inloggen met de public key die hoort bij je wallet. Wat het doet is dat het een unieke linkingKey creëert die alleen compatibel is met het domein dat je probeert te bereiken. In plaats van een inlog + wachtwoord, is het enige dat je nodig hebt een wallet die lnurl-auth ondersteunt.

Wil je wat dieper deze materie in duiken, dan staat dit uitgelegd op bigsun.xyz.

Gebruikers hoeven zich dan geen zorgen meer hoeven te maken dat websites kunnen worden gehackt en dat hun persoonlijke gegevens in gevaar komen. Het geeft de soevereine controle terug over al jouw internetaccounts. Op GitHub kun je meer vinden over deze tool.

Inloggen met LN

Een website die bijvoorbeeld lnurl-auth accepteert is lnmarkets. Dit is een website waar je kunt traden via het Lightning Network.

Het grote voordeel hiervan is dat je maar één seed goed hoeft te bewaren. En deze bewaar je (als het goed is) toch al heel goed. Want dit is de toegang tot jouw Bitcoin.

Je kunt het ook uitproberen op etleneum.com. Helaas ie er op dit moment maar één wallet die deze functionaliteit uit de Lightning software heeft geïmplementeerd. Dit is de Bitcoin Lightning Wallet. En deze is (nog) niet beschikbaar voor iOS gebruikers. Ook het lntxbot op Telegram is geschikt.

Phoenix heeft wel laten weten dat de optie in de eerst volgende release zit.

lnurl-auth is net weer wat anders als LSAT. Dit staat voor Lightning Service Authentication Tokens, een protocol dat werkt voor het managen van authentificatie gecombineerd met een betaalmechanisme. In het geval van lnurl-auth gaat het slechts om het inloggen op een website.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!