Bitcoin Lightning #22: Problemen met inbound capaciteit eigen node

We zitten al weer in de derde week van de Hup Lightning serie. We begonnen met een korte introductie aan wallets om vervolgens wat meer achtergronden omtrent het protocol en de verschillende implementaties uit te leggen. Maar met het Bitcoin Lightning Network is niet altijd alles even makkelijk.

In dit artikel komt een wat meer technisch ‘probleem’ aan bod dat zult herkennen als je een eigen node hebt. Het hebben van gezonde inbound capacity.

We hebben een gloednieuwe Telegram chat speciaal voor al je vragen of opmerkingen over het Bitcoin Lightning Network. Kom gezellig langs en praat mee.

Bitcoin Lightning node

Je kunt Lightning gebruiken zonder een eigen node te hebben. Dit zijn de zogenoemde custodial en non-custodial wallets. Hierbij hoef je zelf geen kanalen te openen of je node te managen. Dat wordt door de wallets geregeld.

Als je echter zelf een node draait (via bijvoorbeeld MyNode en Raspiblitz), zit je wel vast aan deze klusjes. Maar eerst nog even de basis.

Betaalkanalen

Een Lightning kanaal is een multisig wallet waarin een beetje BTC zit opgesloten. Vervolgens kun je via de Lightning software de balans binnen dit kanaal met de andere peer bijhouden. Zie het als een barrekening waar je telkens betalingen op plaatst en waar je van te voren alvast een bedrag inlegt.

Als je meerdere kanalen opent met meerdere personen (of peers), kun je echter al snel tegen een probleem aan lopen. Alle capaciteit van jouw node zit aan jouw kant van de betaalkanalen. En daardoor kun je (nog) geen betalingen ontvangen.

Er zijn namelijk twee soorten capaciteiten:

  1. Inbound capacity: dit is het geld dat aan de kant van het kanaal van de andere peer zit;
  2. Outbound capacity: dit is het geld dat aan jouw kant van het kanaal zit.

In de praktijk ziet dat er als volgt uit:

Gezonde balans in kanaal

Stel je voor: je begint een eigen node en opent verschillende nieuw kanalen. Hoe kun je dan geld ontvangen? Want er zit niet automatisch capaciteit aan de andere kant van de channels. Wallet ontwikkelaar Muun legt dit in een blogpost overzichtelijk uit.

In onderstaande afbeelding zie je dat jij een kanaal hebt met LNTOP van de hoeveelheid 2. Je kunt echter geen betalingen ontvangen maar alleen ‘hoeveelheid 2’ wegsturen.

 

De gewenste situatie is als volgt: balansen overal in het netwerk aan beide kanten van kanalen.

Op deze manier kun jij namelijk wel betalingen ontvangen, van bijvoorbeeld Angela.

Om je capaciteit in balans te krijgen zijn er oplossingen bedacht. Een dienst heet Loop In en Loop Out, en hier zullen we later in de serie nog verder op in gaan.

Er is echter ook een ‘simpelere’ manier. Je kunt namelijk ook mensen vragen om een kanaal met jou te openen. Maar hoe vind je die mensen?

Kanalen met Bitcoin openen

Het antwoord is simpel. Er zijn platforms waar je dit gewoon kunt aanvragen. Hieronder zie je twee voorbeelden van deze diensten.

LNBig

De bekendste partij is LNBig. Zij bezitten een hele reeks van nodes met veel Bitcoin (BTC). Je kunt op de website het gewenste bedrag invullen. Vervolgens krijg je een code die je moet invullen in de command line interface. Je hoeft hier eigenlijk verder niets voor te doen en krijgt zo gratis capaciteit.

Echter.. De routing fees van deze node zijn aanzienlijk hoger dan gemiddeld. Als je een betaling doet die via deze node gaat, kun je extra kosten verwachten. Maak daarnaast ook geen misbruik van deze gratis dienst.

Er zijn enkele andere alternatieven ontwikkeld waar je ook terecht kunt. LightningTo.Me is een van deze partijen. Via deze website kunt je 0.02 BTC aan inbound capacity krijgen. Je moet daarvoor je pubkey achter laten.

Een derde optie is Lightning Conductor. Zij hebben wel als voorwaarde dat je eerst een kanaal met hun moet aanmaken alvorens je er eentje terug kunt ontvangen.

MijnLightningNode

Tot slot nog een Nederlands initiatief. Je kunt namelijk ook kiezen voor Mijn Lightning Node. Hier geld ook de voorwaarde dat je eerst een kanaal in de richting van deze node moet maken.

‘Gebruik lightning en be your own bank’. Maar dat is nog makkelijker gezegd dan gedaan. Lightning is nog experimenteel, het verkrijgen van peers en balanceren van capaciteit is lastig.

 

Met deze site draag ik mijn steentje bij. Connect met de mijnlighting.nl node, vul het formulier in en ontvang een kanaal van dezelfde capaciteit terug. Zo versterken we het lokale netwerk en vergroot je de capaciteit van je node.

Als je op de website vervolgens de pub key en wat andere informatie achter laat, krijg je een kanaal met dezelfde capaciteit terug.

Zoek je meer mensen uit de Nederlandse community? Kom dan eens langs in onze speciale Lightning chat op Telegram!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!