Bitcoin in India alsnog verboden? Ministerie van Financiën stuurt nota

Het is weer zo ver in India. Na lange tijd van onduidelijkheid omtrent de regelgeving van bedrijven, leek er eindelijk een conclusie te zijn. Maar nu wil het Indiase ministerie van Financiën alsnog roet in het eten gooien.

Bitcoin in India

Een lokaal nieuwsmedium meldt vandaag dat het Indiase ministerie van Financiën een nota heeft gestuurd voor interministerieel overleg. Na het overleg bereikt zal deze nota het kabinet en vervolgens het parlement bereiken.

Als het voorstel met succes wordt geïmplementeerd, is India weer helemaal terug bij af. De regering van het land kan dan namelijk Bitcoin of iedere andere cryptovaluta in het land verbieden.

Het blijkt een vervolg te zijn op een wetsvoorstel uit juli 2019. Dit ging in op de investeerders en handelaren van cryptovaluta.

Hierin gaat het over “een boete van maximaal Rs 25 crore ($ 3,3 miljoen) en een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar voor iedereen die erin handelt.”

Met deze nieuwe poging is India op zoek naar een manier om alsnog cryptocurrencies te kunnen verbieden. De regering ziet in dit opzicht een wettelijk kader dat effectiever is dan een circulaire van de Reserve Bank of India (RBI) die onlangs is afgewezen.

Volgens Amit Maheshwari, partner van AKM Global, mag dergelijke wetgeving niet worden aangenomen. Hij vertelde dat het het ‘illegaal maken om cryptocurrencies te hebben, (ver)kopen, uitgeven, minen of gebruiken de crypto-industrie in India volledig zou ‘afslachten”.

“Koop Bitcoin bij één van de grootste exchanges ter wereld”

Vervolg op eerder nieuws

Het is een bijzondere move. Op 27 mei bevestigde de centrale bank van India (RBI) nog dat er géén verbod voor Bitcoin (BTC) bedrijven geldt om van bancaire diensten gebruik te kunnen maken. Maar dit besluit, gemaakt door het Hooggerechtshof, was dus de aanleiding voor het ontwerp van nieuwe kabinetsnota.

De toezichthouder reageerde in maart op een informatieverzoek van BV Parish, medeoprichter van Bitcoin exchange.

Binnen de Bitcoin industrie waren er namelijk nog steeds (terechte) zorgen dat bitcoin bedrijven geen bankrekening konden krijgen. Een ander probleem is dat klanten moeilijk hun Bitcoin konden verzilveren in hun lokale munt (rupee).

Met deze officiële verklaring leek die zorgen weggenomen. Feitelijk kon de toezichthouder ook niets anders. Want het Hooggerechtshof bepaalde op 4 maart dat het ‘papieren verbod’ van de toezichthouder onrechtmatig is.

Maar nu komt het Ministerie van Financiën dus ineens met een andere nota uit de hoge hoed. Opmerkelijk is dat de handel op lokale markten als WazirX en CoinDCX sinds maart enorm is toegenomen.

Als het land doorgaat met het toepassen van een effectief verbod op digitale activa, kan dit grote schade opleveren voor lokale handelaren, investeerders en bedrijven.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!