‘Voormalig CEO van failliete Bitcoin beurs Mt. Gox 2,5 jaar de cel in’

De voormalig CEO van bitcoin beurs Mt. Gox komt voorlopig niet onder zijn veroordeling uit in Japan. Mark Karpeles was de baas bij Mt. Gox toen er 850.000 (!!) bitcoin werd gestolen van het bedrijf en hun klanten.

Op dat moment in 2014 was dat zo’n $450 miljoen waard. Dat is nu een nog veel groter bedrag. Op het hoogtepunt was de beurs verantwoordelijk voor 70-80% van het handelsvolume van bitcoin in die tijd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hooggerechtshof

Karpeles opereerde vanuit Japan en werd daar dan ook berecht. Vorig jaar werd hij schuldig bevonden voor het manipuleren van elektronische data. Hij is veroordeeld tot een straf van 2,5 jaar in de Japanse gevangenis.

Hij werd voor het eerst gearresteerd in augustus 2015. Dat was al 18 maanden na de grote hack van zijn handelsplatform. Tegen de huidige koersen zijn de gestolen bitcoin ruim $8 miljard waard.

Zo’n 15% van de gestolen fondsen werden uiteindelijk nog terug gevonden. Crediteuren van de beurs strijden nog steeds om deze bitcoin.

Hogere eis

In eerste instantie werd er 10 jaar tegen Karpeles geëist. Hij werd naast het sjoemelen met data ook verdacht van het wegsluizen van gebruikersfondsen en het beschadigen van vertrouwen. De vroege bitcoin ondernemer wordt voorlopig echter alleen gepakt op de data.

Claims opkopen

Uiteraard zijn er ook investeerders en ondernemers die inspelen op de huidige situatie. Een Amerikaans bedrijf wil de claims van mensen nu alvast opkopen. Zij bieden gedupeerden $1.300 per bitcoin. Zij krijgen nu direct het geld, terwijl de partij vervolgens de strijd aan gaat om deze ook daadwerkelijk te krijgen.

Ex-gebruikers van Mt. Gox wachten inmiddels al jaren op hun geld, sommigen zullen allicht geneigd zijn om hun bitcoin op te geven om nu alvast iets te kunnen cashen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsJapanMt.Gox

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...