bitcoin BTC transacties

Bitcoin (BTC) transacties op netwerk goedkoper, gemiddeld 0,63 euro

Het is weer een stuk goedkoper om Bitcoin (BTC) over het netwerk te versturen. De gemiddelde transactiekosten liggen op 0,71 dollar (ca. 0,63 euro), zo blijkt uit data van Bitinfocharts. Ter vergelijking: op 20 mei lag het gemiddelde nog op 6,65 dollar per transactie.

Bitcoin (BTC) transacties

Het is handig om te weten hoe een Bitcoin transactie tot stand komt. Lees daarom: ‘Hoe werkt een bitcoin transactie?’ als je dat nog niet helemaal weet.

Na de halvening op 11 mei was er een korte periode dat het gemiddeld veel duurder was om BTC te versturen. Op 20 mei bereikten de gemiddelde transactiekosten met $6,65 een piek. Dat was sinds juli 2018 niet meer gebeurd.

In de onderstaande grafiek is te zien dat sindsdien de kosten weer zijn gedaald. Het gaat om een daling van bijna 90% in slechts 25 dagen.

Gemiddelde bitcoin transactiefees afgelopen drie maanden. Bron: Bitinfocharts

Daarmee komen de fees weer op het niveau van eind april met als ‘dieptepunt’ een gemiddelde van 0,66 dollar.

Een ander gevolg is dat de mempool dus leger raakt. Dat kan per dag nogal variëren hoe deze voorraad eruit ziet. Een overzicht van de afgelopen maand laat zien dat de piek even voorbij is.


De bitcoin mempool afgelopen 30 dagen volgens jochen-hoenicke.de

Hogere transactiekosten

Transactiekosten stijgen naarmate het netwerk meer gebruikt wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Paypal of bank kunnen gebruikers op het bitcoin netwerk zelf bepalen welke fee ze meegeven aan een transactie.

Een van de kenmerkende eigenschappen van Bitcoin: ook hoge bedragen hebben een relatief lage fee. Onlangs is er 1,3 miljard dollar verstuurd voor enkele dollars aan transactiesfees.

Maar naarmate het drukker wordt, raakt de voorraad aan niet-meegenomen transacties (mempool) voller. Een gebruiker kan hiermee spelen door een transactie een hogere fee mee te geven.

In drukke tijden kan het zo zijn dat meer gebruikers bereid zijn om hogere fees te betalen. Dat leidt logischerwijs tot een hogere gemiddelde.

Voor miners, die de transacties meenemen bij het minen van een block, is het interessanter om de hogere transacties mee te nemen.

Dure pizza’s

Eind 2017, toen het netwerk op volle toeren onder meer door veel handelsverkeer, bereikten de fees een hoogtepunt met $55 (!) per transactie. Er zijn gevallen bekend van bijna 75 dollar voor één pizza.

Een substantieel deel van alle bitcoin transacties zijn namelijk handelstransacties op beurzen. Bitcoin is namelijk (nog) niet ingeburgerd als betaalmiddel.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!