Bitcoin ontwikkelaars werken steeds vaker pseudoniem

De geschiedenis van Bitcoin ligt bij de cypherpunks. Niet geheel onlogisch dat de mensen die in BItcoin geïnteresseerd zijn, erg veel waarde hechten aan hun privacy. En daar hebben ze goede redenen voor.

Bitcoin ontwikkelaars

Fiatjaf is zo’n pseudonieme Bitcoin developer. Hij werkt aan het Lightning Network, en dan met name aan lnurl. Een bekende jongen in de wereld van Lightning, maar toch wil Fiatjaf zijn echte naam niet publiekelijk bekendmaken. Hij is bang dat zijn werk aan Bitcoin hem en zijn gezin een doelwit kunnen maken voor criminelen.

“Als inwoner van Brazilië, waar het misdaadcijfer ongebruikelijk hoog is, maakt ik mij zorgen over mijn veiligheid. Ik denk dat de criminaliteit in Brazilië een stuk groter is dan op andere plaatsen.”

Fiatjaf schrijft dit aan Coindesk. Hij maakt zorgen dat als de prijs van bitcoin omhoog schiet, hij een doelwit zal worden.

Onder de radar

En het is niet zomaar één persoon die dit verhaal verteld. Het is een trend waarover niet openlijk wordt gesproken. Naast de Braziliaan zijn er tientallen anonieme ontwikkelaars die in aan Bitcoin werken. Daarmee volgen ze het spoor van Satoshi Nakamoto, die een decennium geleden ook ‘onder de radar’ verdween.

‘(On)bekende’ collega’s zijn 0xB10C en ZmnSCPxj. Laatstgenoemde staat op de payroll van Square Crypto en hij werkt ook aan het Lightning Network.

‘Privacy moet een fundamenteel mensenrecht zijn. Aangezien ik in feite een ‘gemiddeld mens van onbepaalde details ben’, zou ik dat recht willen gebruiken.”

ZmnSCPxj

Deze ontwikkelaar koos er in eerste instantie voor om een pseudoniem te gebruiken omdat hij bang was om fatale fouten te maken in de code. Toen hij hier positieve reacties op kreeg en zo een reputatie opbouwde, heeft hij het maar zo gelaten, schrijft Coindesk.

Hij voegt er nog een andere valide reden aan toe.  “Het is een goede mogelijkheid dat Bitcoin impopulair wordt bij een of andere regering. Het is is altijd veiliger om mogelijke conflicten met lokale overheden te vermijden door het onduidelijk te houden wie ik precies ben.”

“Het kan te populair worden, en de regering wil er misschien op een andere manier misschien invloed op gaan uitoefenen”, voegde hij eraan toe.

Privacy

Er worden ook aan steeds meer tools gewerkt om je privacy bínnen het Bitcoin ecosysteem te kunnen behouden. Naast de inmiddels steeds bekendere CoinJoins, werkt Chris Belcher op dit moment aan CoinSwaps.

Hiervoor kreeg hij recent een donatie van de Human Rights Foundation. Ook Taproot kan de privacy op Bitcoin gaan verbeteren. Door de combinatie van Schnorr Signatures, MAST en Tapscript is het niet te achterhalen wat voor type transactie er is gedaan door de verzender.

Hierdoor kun je net zien of dit een multi-sig betaling is waarmee je een Lightning kanaal opent, of dat de transactie aan bepaalde condities moest voldaan, of dat het gewoon een reguliere simpele betaling is.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!