‘Bitcoin (BTC) miners vinden momenteel elke 8 minuten een block’

Elke 2016 blocks (~2 weken) past bitcoin de moeilijkheid voor miners aan. Op 4 juni ging de moeilijkheid met 9,29% naar beneden. Het Proof-of-Work consensus mechanisme zorgt ervoor dat miners werk moeten leveren om bitcoin te verdienen.

Wanneer de moeilijkheid daalt, wordt het makkelijker voor miners om een block te vinden. De recente daling in moeilijkheid lijkt een goede reden voor bitcoin miners om extra hardware aan te zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De gemiddelde blocktime ligt momenteel onder de 8 minuten, het bitcoin protocol probeert dit op gemiddeld 10 minuten te houden.

Winstgevend

Miners zijn net als andere ondernemers constant opzoek naar (meer) winst. In de afgelopen 24 uur is er drie keer een uur geweest waarin 12 blocks werden gevonden. De aanpassing van de moeilijkheid is een aanleiding om hardware (tijdelijk) weer aan te zetten.

Het vinden van een block blijft een soort loterij. Meer computerkracht betekent meer kans op een block. Er vallen geen harde conclusies te trekken uit zo’n kort tijdbestek door het willekeurige karakter van het Proof-of-Work protocol.

Het middelde ligt momenteel rond de 8 minuten per block, het hoogste niveau sinds juli 2019.

Reactie van miners

Rond de bitcoin halving waren er verschillende geluiden over ‘miner capitulatie’, door de halvering van de block subsidie ontvangen miners netto minder bitcoin per block.

Voorlopig lijkt het er niet op dat er massaal miners stoppen.

Een andere leuke statistiek: bitcoin miners verkopen gemiddeld steeds minder bitcoin. Mede door de halving kunnen bitcoin miners minder verkopen. Dat kan positieve effecten hebben op de prijs, het zorgt er op zijn minst voor dat er een kleinere verkoopstroom is aan deze kant van de markt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...