craig wright faketoshi

Strijd om 820.000 Bitcoin (BTC): Craig Wright rechtszaak nadert climax voor jury

Craig Steven Wright, kortweg CSW, krijgt géén sanctie opgelegd door de rechtbank in Florida. De rechtszaak tussen Wright en Ira Kleiman wordt vanaf 31 augustus voor een jury behandeld.

CSW claimt al sinds 2013  om Satoshi Nakamoto te zijn, de anonieme bedenker van Bitcoin.

Het is een proces dat minstens twee weken in beslag gaat nemen. Maar liefst 36 getuigen zijn er opgeroepen, waaronder Craig Wright, Ira Kleiman en de bekende spreker Andreas Antonopolous.

Rechtszaak Craig Wright vs. Ira Kleiman

Dat heeft districtsrechter Beth Bloom woensdag besloten. Ira Kleiman had de rechtbank op 21 mei verzocht om Wright te sanctioneren in plaats van een juryzaak. Want in de ogen van de verdediging van Kleiman heeft Wright o.a. meineed gepleegd en bewijsstukken (herhaaldelijk) vervalst.

Bekend is het voorbeeld: CSW leverde – om te bewijzen dat hij Satoshi is – een lijst met Bitcoin adressen aan. Echter, een deel van deze adressen zijn niet aan hem toe te schrijven. Vervalsing van bewijsstukken, oordeelt het team van Kleiman.

Een bitcoiner tekende namelijk eind mei 145 Bitcoin adressen af met de boodschap ‘Craig Wright is a liar and a fraud’. Om een bericht te signeren met een bitcoin adres heb je toegang tot het adres nodig.

Echter, voor rechter Bloom was het niet reden genoeg om Wright te sanctioneren. Wel stelt ze – impliciet – vraagtekens bij de geloofwaardigheid en het gedrag van de Australiër.

Saillant detail: ‘Faketoshi’ beroept zich nu ook op autisme en heeft daarvoor een medisch expert als getuige oproepen tijdens deze ‘trial by jury’.

In totaal komen er naar verluidt 36 getuigen aan bod, waaronder Craig Wright en Ira Kleiman. Maar ook bekende figuren zoals auteur en spreker Andreas Antonopolous en Gavin Andresen verschijnen voor de jury. Net zoals de huidige vrouw én ex-vrouw van Wright.

‘Besluit begrijpelijk’

De Nederlander Arthur van Pelt volgt de zaak op de voet. Volgens hem is het besluit van rechter Bloom te begrijpen.

Hij licht toe: ‘Een ‘default’ sanctie wordt niet zo snel toegepast door een rechter. Dan moet je het wel erg bont maken. Je moet er dan van het begin tot het einde op uit zijn om óók de rechtbank zelf voor de gek te houden met een vooropgezet plan’.

Volgens Van Pelt heeft CSW wel degelijk ‘obstructie’ gepleegd en een lijst met bitcoin adressen aangeleverd, waarvan in ieder geval een gedeelte iemand anders adressen zijn.

‘Maar dat is niet genoeg voor een sanctie. Deze uitspraak maakt niet zoveel uit, want zijn leugens en het frauduleuze bewijsmateriaal komt gewoon aan de orde bij de jury’.

‘Deze uitspraak lees ik dan ook niet als ‘Craig komt weg met fraude’, en dat is de schok waar de Bitcoin community nu doorheen moet. Hij komt namelijk niet weg met fraude’.

Strijd om 820.000 Bitcoin (BTC)

De inzet van deze rechtszaak die vanaf 31 augustus een vervolg krijgt: CSW claimt de bedenker van Bitcoin te zijn en de eerste ‘Satoshi-blokken’ te hebben gemined.

Wright claimt deze 820.000 Bitcoin te bezitten, hij zegt ze tenminste – op papier – ondergebracht te hebben in een Tulip Trading Trust. Maar tot nu toe ontbreekt elk bewijs daarvoor.

In eerste instantie leek het om 1,1 miljoen Bitcoin te gaan, maar dat aantal valt lager uit.

Ira Kleiman is de broer van de overleden Dave Kleiman, een voormalige zakenpartner van Wright. Zijn argumentatie is: als jij claimt Satoshi te zijn en je hebt samen met mijn broer die BTC gemined, dan hebben wij recht op de helft van de BTC die je destijds gedolven hebt. Bewijs het maar.

Kleiman hoopt voor de rechter af te dwingen dat een partnership tussen CSW én Dave Kleiman bewezen is, waarmee de erven – in theorie – recht hebben op 410.000 BTC.

Wright heeft via diverse moties op zijn beurt alle moeite gedaan om de rechtszaak te laten vernietigen. Het is namelijk de grote vraag of hij deze Bitcoin wel bezit of slechts maar een fractie daarvan.

Deze week spraken we voor de podcast Hup Bitcoin uitgebreid met Arthur van Pelt over deze rechtszaak.

Deze week in Hup Bitcoin: Arthur van Pelt!

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!