Hup Bitcoin met Gert-Jaap Glasbergen over de gevaren van dominante mining pools

In deze nieuwe Hup Bitcoin Podcast praten we met Gert-Jaap Glasbergen, hij is een software developer en actief bij het Digital Curency Initiative (DCI) van de technische universiteit MIT.

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS. Interview: Robin Heester.

Onderzoek naar bitcoin

Glasbergen kocht in 2013 zijn eerste bitcoin: ”Toen heb ik zelf toen bitcoin gekocht om te kijken hoe dat nou werkt. Bij Bitonic kon je toen met iDeal bitcoin kopen. Ik heb toen vijf bitcoin gekocht voor een paar tientjes. Toen gingen ze met 3 euro omhoog en heb ik ze verkocht. Zo had ik er eentje over die ‘gratis’ was.”

Tot Glasbergen in 2018 via een (oud-)collega ontwikkelaar terecht kwam bij de DCI van MIT waren zijn activiteiten met bitcoin voornamelijk op privé terrein. Inmiddels is het als onafhankelijke developer zijn baan om onderzoek te doen naar fenomenen binnen het bitcoin landschap.

Vervelende mining pools

Mining pools zijn groepen waarbij je je als miner kunt aansluiten om het werk en de buit te verdelen. Tijdens het onderzoek kwam Glasbergen een opmerkelijke situatie tegen.

Een mining pool die doelbewust hun miners op een andere blockchain laat minen: ”We zitten nu in de fase dat we deze mining pool gaan aanschrijven.” Wel kreeg hij ‘netjes’ uitbetaald in bitcoin.

In een blogpost maakt het DCI later bekend om welke pool het gaat, maar eerst krijgen de mensen achter deze praktijken de tijd om te reageren en zich te verdedigen.

Glasbergen monitort en analyseert verschillende bitcoin mining pools. Wat zijn de gevaren voor bitcoin vanuit dominante miners en hoe gaan mining pools te werk? Je hoort het in deze nieuwe aflevering.

Enjoy!

Anchor

YouTube

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!