‘Bitcoinbeurs Bitfinex moet zich verantwoorden voor verloren $800 miljoen’

Bitcoinbeurs Bitfinex moet zich verantwoorden in de rechtbank voor het verbergen van verloren geld. Het gaat om klantenfondsen maar ook bedrijfsgeld. Dat meldt Bloomberg.

$800 miljoen

De procureur-generaal van New York, Letita James, wil dat Bitfinex uitleg komt geven. Bedrijven die verbonden zijn met Bitfinex worden er van beschuldigd meer dan $800 miljoen kwijt te hebben gemaakt.

En dat probeerde het bedrijf vervolgens naar verluidt onder het tapijt te vegen.

Geld naar Panama

De bedrijven geven aan dat zij dit geld naar een bedrijf in Panama hebben overgemaakt. Het gaat om Crypto Capital Corp. Het geld wat daar stond werd vervolgens in beslag genomen door autoriteiten uit verschillende landen.

Bitfinex en andere bedrijven onder die onder de paraplu van iFinex vallen geven aan dat zij druk bezig zijn de fondsen terug te krijgen. Tot op heden zonder succes.

Een van die andere partijen is Tether, de partij achter de stablecoin Tether (USDT). Het is de populairste stablecoin in de bitcoinmarkt en heeft een marktkapitalisatie van $9 miljard.

Tether benadrukt dat zij geen effect of commodity uitgeven, maar de rechtbank vindt dat geen argument. Ook zij vallen onder de jurisdictie van New York.

En dat laatste is het geval voor deze gehele zaak. De rechtbank zegt duidelijk: handelaren in New York gebruiken Tether en sommige van de werknemers werken ook in de staat.

Crypto Capital en Bitfinex

Deze soap loopt al een tijdje door. Hieronder vind je een korte samenvatting van het verhaal tot nu toe.

Bitfinex heeft in april van dit jaar $100 miljoen terugbetaald aan Tether Inc, de firma achter stablecoin Tether (USDT). Dat maakt de Bitcoin exchange afgelopen week bekend.

Het gedeeltelijk terugbetalen van de lening is onderdeel van een lang en complex traject. Zoals bekend valt zowel Bitfinex als Tether onder de paraplu van iFinex. Populair gezegd kun je stellen: het terugbetalen van de lening is eigenlijk een broekzak – vestzak methode. Het komt uiteindelijk in ‘dezelfde’ kas terecht.

De openbaar aanklager van de staat New York beschuldigde in april 2019 de beurs van het onrechtmatig toe-eigenen van $700 miljoen. Afkomstig uit de kasreserves van dochtermaatschappij Tether Inc. Deze rechtszaak tussen Bitfinex en de staat New York loopt nog.

Even de getallen op een rij:

  • Bitfinex zou een ‘lening’ van $700 miljoen hebben uitstaan bij Tether Inc.
  • Daarvan is nu $100 miljoen weggestreept, zo maakt Bitfinex afgelopen week bekend
  • Crypto Capital uit Panama had $800 miljoen in beheer voor Bitfinex. Die Bitfinex-tegoeden (en andere tegoeden) zijn bevroren door diverse fiscale autoriteiten, waaronder Portugal en Polen
  • CEO Ivan Manuel Molina Lee wordt de Poolse autoriteiten ervan verdacht betrokken te zijn bij het witwassen van geld en een internationaal drugskartel.
  • Bitfinex claimt niets af te weten van deze financiële fraude en zegt “in de maling te zijn genomen”

Volgens Decrypt maakten verschillende grote namen gebruik van de diensten van Crypto Capital. Naast Bitfinex waren ook Binance, Kraken, BitMEX gelinkt aan het bedrijf.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!