bitcoin btc privacy

Bitcoin beurs LocalBitcoins zet tandje bij in opsporen witwassen

Bitcoin beurs LocalBitcoins gaat samenwerken met blockchain speurder Elliptic om meer inzicht te krijgen in bitcoin transacties. Ze doen dat onder druk van de toezichthouder in thuisland Finland.

Bitcoin peer-to-peer handel

Via LocalBitcoins uit Finland kun je net zoals op Marktplaats onderling Bitcoin verhandelen. Handel zonder beurs of broker dus.

LocalBitcoins fungeert als tussenstation (‘escrow’) bij een trade. Zodra koper en verkoper hun digitale handtekening hebben gezet, komt de Bitcoin en het fiat geld in beweging.

Anders dan een beurs of broker hoeft deze marktplaats geen eigen BTC voorraad aan te houden als risicokapitaal.

LocalBitcoins raakte in maart in opspraak: een crimineel nam $140.000 aan van undercoveragenten in ruil voor Bitcoin. Hij deed dat zonder licentie en dat is strafbaar in Amerika.

De 26-jarige Amerikaan is in staat van beschuldiging gesteld en moet vrezen voor een jarenlange gevangenisstraf.

Uit recent onderzoek van CipherTrace bleek bovendien dat LocalBitcoins het go-to platform was om  criminele gelden wit te wassen. Dat is deels te verklaren: als marktleider binnen dit segment draait de marktplaats ook het meeste volume.

Blockchain afspeuren

Daarom is de club uit Finland er alles aan gelegen om te voldoen aan anti-witwasregelgeving. Finland kent haar eigen implementatie van de Europese richtlijn AMLD5.

Dat houdt onder meer in dat het handelsplatform verdachte transacties verplicht is te melden bij hun toezichthouder. Net zoals marktpartijen dat verplicht zijn in Nederland.

Doorgaans zoekt men hiervoor expertise van buiten, omdat transacties op de blockchain specifieke kenmerken hebben. Ook hoeven ze niet meer handmatig verdachte transacties op te sporen. De software ‘doet’ dat voor hen.

Elliptic is een van die softwaremakers die zich heeft toegelegd op het afspeuren van de openbare ledgers. Bekende andere spelers zijn Chainalysis en Ciphertrace.

Stel dat een bepaald bitcoin adres ooit betrokken was bij een hack en de hacker wil zijn Bitcoin graag verzilveren in euro’s. De software weet gebrandmerkte adressen te batchen en een alert uit te sturen zodra die BTC in beweging komt.

Beurzen kunnen in het uiterste geval besluiten om een transactie te blokkeren. Dat gaat vaak in samenspraak met opsporingsdiensten. Recentelijk heeft Coinbase 1.100 Bitcoin transacties geblokkeerd richting de hackers van Twitter.

Spanningsveld

LocalBitcoins zag haar marktaandeel afnemen toen het vorig jaar oktober know-your-customer (KYC) maatregelen invoerde. Vorige maand wist concurrent Paxful, die hard aan de weg timmert in Afrika, meer weekvolume te draaien dan LocalBitcoins: $39,5 miljoen tegenover $39,8 miljoen.

Naar eigen zeggen heeft de LocalBitcoins het aantal transacties vanuit het dark web met 70% terug te brengen tussen september 2019 en mei 2020.

Binnen de bitcoin wereld is er een spanningsveld tussen vrije handel, financiële fraude en de aanpak van witwassen.

Uit onderzoek blijkt dat 1% van de bitcoin transacties is te classificeren als ‘verdacht’. Verdacht is een breed begrip, dat betekent nog niet dat een transactie gerelateerd is aan criminaliteit.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!