Amerikaan opgepakt via LocalBitcoins voor witwassen $140.000 voor Bitcoin

De Amerikaanse Homeland Security heeft een persoon aangeklaagd die via LocalBitcoins ‘geld verstuurde zonder vergunning’. Hij kreeg deze aanklacht aan zijn broek nadat undercoveragenten meer dan $140.000 contant geld hadden ingewisseld voor bitcoin met de vermeende crimineel.

Bitcoin naar cash

Volgens de criminal complaint ging het om de 26-jarige Kenneth Rhule die de handel van cash-naar-bitcoin faciliteerde. Op het wereldwijde peer-to-peer handelsplatform localbitcoins.com was hij actief onder de gebruikersnaam “Gimacut93”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rhule verscheen dinsdag voor het eerst bij de Amerikaanse rechtbank in Settle en wordt nu geconfronteerd met maar liefst acht aanklachten. Een daarvan is dus gebaseerd op ‘het uitvoeren van geldtransacties zonder vergunning’. Andere aanklachten gingen over ‘het witwassen van geld en het meewerken aan de distributie en productie van marihuana’.

Het beklag is het hoogtepunt van een langdurige onderzoek. De Amerikaanse autoriteit boog zich in april 2018 voor het eerst over deze zaak. Sindsdien hebben meerdere undercoveragenten zich voorgedaan als criminelen door bij de Amerikaan aan te kloppen. Stuk voor stuk met het alibi om op zoek te zijn naar witwassers.

Ze hadden Rhule al meerdere keren ontmoet. Van april tot december 2018 hielp hij undercoveragenten bij het omwisselen van meer dan $140.000 aan cash geld voor bitcoin.

Duistere praktijken

De agenten legden hem uit dat een deel van hun geld afkomstig zou zijn van mensenhandel. Ondanks dat bleef Rhule gewoon de hele tijd zaken met hen doen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Bij het voltooien van deze transacties heeft Rhule niet de ‘Know-Your-Customer’ informatie gevraagd’,[/penci_blockquote]

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Rhule voerde deze transacties uit, zelfs nadat de undercoveragent had uitgelegd dat ten minste een deel van het betrokken geld de opbrengst was van mensenhandel. Dit is in strijd met 18 U.S.C. § 1956 (a) (3).'[/penci_blockquote]

Bovendien zou Rhule ook een marihuanabedrijf runnen zonder licentie en deze drug verkopen voor cryptocurrencies.

Volgens een Amerikaans advocatenkantoor kan Rhule, terwijl alle beschuldigingen nog worden onderzocht, wel vijf jaar gaan brommen voor het verwerken van betalingen zonder vergunning. Hij kan tot twintig jaar krijgen voor het witwassen van geld en tot veertig jaar voor zijn vermeende betrokkenheid bij de distributie van marihuana.

Bitcoin crimineel geld?

Is Bitcoin het geld voor criminelen? Waar dit argument door de ‘gevestigde orde’ vaak wordt aangedragen, blijkt dat een kortzichtige misvatting te zijn. Lees ook deze blog over Bitcoin en contant crimineel geld.

Als je als crimineel een klein foutje maakt sta je direct in de picture. De blockchain is openbaar en daardoor door iedereen in te zien. Ook door analysebedrijfjes. Ook zijn in de meeste landen bitcoin exchanges verplicht om te voldoen aan anti-witwasregelgeving, ook in Nederland.

Overigens zijn er wel verschillende tools om jouw BTC weer ‘schoon’ te maken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn CoinJoins. En: is dit dan een reden om Bitcoin te verbieden?

Zoals Max Keidun terecht opmerkte in een recent interview met Bitcoin Magazine NL

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Messen zijn soms ook een moordwapen. Moeten we dan maar het mes verbieden en er niet meer elke dag mee koken?’[/penci_blockquote]

Overigens: Bitcoin discrimineert niet. Bitcoin is geld voor criminelen, maar beter nog: Bitcoin is geld voor iedereen! Als Bitcoin werkt voor een crimineel, werkt het voor iedereen op deze wereld. Het is compleet neutraal.

Bron: The Block