Bitcoin beurs Paxful snoept in Rusland marktaandeel af van LocalBitcoins

Bitcoin peer-to-peer beurs Paxful groeit in Rusland en daagt daarmee marktleider LocalBitcoins uit. Door strengere regels door overheden zijn peer-to-peer marktplaatsen meer in trek.

Bitcoin beurs Paxful

Een peer-to-peer exchange verschilt van een normale exchange. De peer-to-peer variant fungeert eerder als een marktplaats voor kopers en verkopers, net zoals Marktplaats.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bovendien is Bitcoin niet alleen te kopen met fiat geld. Verkopers accepteren doorgaans ook andere middelen zoals cadeaubonnen of andere vouchers.

Anders dan een normale beurs houdt Paxful (en anderen) ook geen Bitcoin vast. Ze zijn zelf geen koper op de bitcoin markt zoals andere exchanges dat wel zijn.

Paxful biedt zowel koper als verkoper een wallet. Door middel van multi signatures (beiden moeten digitaal aftekenen), is de deal gesloten.

Wereldwijd heeft Paxful uit New York naar eigen zeggen 4,5 miljoen geregistreerde wallets. Ze zijn vooral sterk in Afrika en opkomend in Latijns-Amerika.

LocalBitcoins uit Finland is sinds jaar en dag marktleider. Paxful is nummer twee, ver voor kleintjes zoals Bisq en HodlHodl.

Rusland

Ook in Rusland is het onderling ruilen van Bitcoin populairder dan bijvoorbeeld in westerse landen, waar beleggers primair kiezen voor beurzen en brokers.

Paxful verklaart tegenover Coindesk dat het bezoek aan de Russische site fors is gegroeid de afgelopen 12 maanden. Het internetverkeer is tussen de lente van 2019 en de lente van 2020 met 350% toegenomen. Gebruikers kunnen met roebel of een cadeaubon Bitcoin kopen.

De exchange noteert nu een maandvolume in 4 miljoen dollar. Anton Kozloz is namens Paxful verantwoordelijk voor de business in het land.

Volgens hem is er strategisch gekozen voor Rusland, omdat het de grootste markt is voor concurrent LocalBitcoins.

Paxful heeft er een team van tien medewerkers in het leven geroepen, naast een klantenservice en de inzet van influencers voor meer naamsbekendheid.

Know-your-customer-procedure

De timing is ook saillant. LocalBitcoins is afkomstig uit Finland en is gehouden aan regulering vanuit Europa. Zij hebben sinds oktober 2019 een know-your-customer procedure verplicht gesteld. Dat leidde tot een groeikrimp in Rusland.

Niettemin is het maandvolume van LocalBitcoins een stuk hoger: 30 miljoen dollar omgerekend vanuit de roebel.

Paxful heeft enkele maanden daarna gestart met het actief werven van nieuwe klanten. Zij hebben nog geen verificatieproces voor hun klanten opgetuigd.

Maar voor een transactie wordt doorgaans gebruik gemaakt van een transactie over het SEPA en SWIFT netwerk, waardoor een verkoper of koper geverifieerd is bij zijn of haar bank.

Lees meer over:
paxful

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...