Bitcoin als collector’s item: er zijn nog 20.900 Casascius coins in omloop

Bitcoin is geld dat enkel op het internet bestaat. En toch zijn er ook fysieke Bitcoin munten. Deze zogenoemde Casascius coins waren in de periode 2011 tot 2013 populair. Maar hoe staat het er nu mee?

Casascius coins

Deze Casascius coins zijn fysieke metalen coins die zijn gemaakt door Bitcoiner Casascius. In de echte wereld heet hij Mike Caldwell en is afkomstig uit Sandy (Utah, USA). Ze werden tot 26 november 2013 verkocht met een stukje papier – de private key – erin. Dit werd bedekt met een fraude bestendig hologram.

Je kon de Casascius coins kopen in groottes van 1, 10, 25, 100 en 1000 BTC.

Het werkt als volgt: de private key zit in de coin achter een hologram. Het hologram laat een honingraatpatroon achter als deze losmaakt. Als het hologram intact is, is de bitcoin goed. Het is moeilijk of onmogelijk om de private key op de munt te lezen zonder het hologram te beschadigen of te vernietigen.

Deze coins zijn echte collector’s items geworden. Maar je kunt er ook voor kiezen om de ‘coin’ te verzilveren om deze Bitcoin naar jezelf of iemand anders te sturen. En in de loop der jaren zijn er steeds munten ‘gebruikt’.

Bitcoin in verloop van tijd

Maar hoe staat het er voor met deze lading aan Bitcoin? We zetten een aantal statistieken op een rijtje:

  • In 2011 waren er 91.2540 Bitcoin verdeeld over bijna 28.000 Casascius coins op de markt.
  • Volgens de Casascius Tracker zijn er hier nog maar 45.700 BTC van ‘actief’.
  • Vandaag de dag is er iets meer dan 7000 coins verzilverd, en zijn er nog ongeveer 20.900 munten in omloop.
  • De coins zijn uitgebracht in 3 series. Van de tweede serie en daarbinnen de variant van 1 BTC zijn er nog de meeste (4882) actief. Zie hierover ook de grafiek hieronder.

Momenteel zijn er nog maar 20.900 Casascius coins in de hele wereld. Hier staat voor ongeveer $424 miljoen aan Bitcoin op. Naast de coins zaten de private keys ook verstopt in ‘bitcoinstaven’. Het aantal bars is in het totaal echter te verwaarlozen.

Fysieke Bitcoin

Het is goed mogelijk dat een deel van deze fysieke munten verloren is gegaan. De Serie 1 munten waren heel klein van formaat. Van de Serie 1 – 1000 BTC zijn er in totaal ook maar zes gemaakt. Vier hiervan zijn nog altijd niet verzilverd.

Dat de munten een collector’s item is geworden is op eBay terug te zien. Hier worden twee munten tegen een hoge premium verkocht. Een originele munt uit de 2011-1 serie staat te koop voor $101.000. Een andere verkoper vraagt $25.000 voor zijn 1 BTC, afkomstig uit 2013.

Als jij zo’n munt in handen hebt en deze verzilverd, gaat dit overigens niet onopgemerkt voorbij. Op Twitter laat een bot iedere keer weten als iemand de Bitcoin uit een van de Casascius wallets verstuurt.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!