‘Bitcoin is géén vluchthaven en leidt tot méér risico voor beleggers’

In maart stortte de economie in de hele wereld in. Waar de aandelenbeurzen omlaag knalden, moest Bitcoin (BTC) het ook ontgelden. De koers halveerde tot een dieptepunt van ~$3.850.

Een onderzoek van Thomas Conlon en Richard McGee was een harde stoot tegen het narratief dat Bitcoin een Store of Value of een Safe Haven asset is.

De paper suggereert ook dat mensen die Bitcoin in hun portfolio hebben, hierdoor een extra (en toegenomen) downside risk hebben.

Bitcoin (BTC) in portfolio

Dit is een opmerkelijke conclusie, omdat soortgelijke onderzoeksresultaten in het verleden juist het tegendeel bewezen.

De paper in kwestie bekeek de voordelen van de diversificatie van een portfolio met Bitcoin met behulp van twee populaire metrics.

Deze indicatoren zeggen iets over voor neerwaarts risico van een asset. Deze twee metrics zijn Portfolio Value at Risk (VaR) en Conditional Value at Risk (CvaR).

De paper claimt dat de eigenschappen van een safe haven tijdens de marktcrash tekort zijn geschoten.

“Het toevoegen van Bitcoin aan een portfolio resulteert in een toegenomen risico ten opzichte van het hebben van de S&P 500.”

De conclusie is daarom als volgt:

“Bitcoin is not found to be a safe haven.”

Verder voegen ze er aan toe:

‘Deze bevindingen laten zien dat Bitcoin juist het risico van een portfolio verhoogt in periodes waarin beleggers het meest op zoek zijn naar een vluchthaven in de huidige onrust’.

Correlatie met S&P500

Verder trapten ze ook nog een open deur in door te noemen dat correlatie met deze S&P500 in lijn der verwachting ligt. “Tenzij de marktkapitalisatie van de grootste cryptocurrency exponentieel toeneemt.”

De conclusie dat beleggers niet op Bitcoin mogen vertrouwen als een alternatief tegen turbulente markten, is opmerkelijk. Anderen binnen de markt zien juist het tegenovergestelde.

Een paar maanden geleden concludeerde een soortgelijk artikel nog dat het gebrek aan systematische exposure aan de aandelenmarkt  Bitcoin geeft juist een “aanzienlijke diversificatie in een portfolio”.

Overigens valt niet te ontkennen dat Bitcoin sinds maart erg gecorreleerd is aan de Amerikaanse aandelenindex. Data van Skew laat dat ook duidelijk zien:

In februari was nog géén sprake van een correlatie met zowel goud als de aandelenmarkt. Eind juni berichtten we al dat deze correlatie sinds de uitbraak van de pandemie flink is toegenomen. Het verschil ligt hem overigens natuurlijk ook op welke tijdspanne waarover je deze data bekijkt.

Als je de data van CoinMetrics bekijkt en deze vanaf het jaar 2011 plot, is te zien deze correlatie eigenlijk maar enkele maanden geleden écht significant aanwezig was.

In de grafiek is de correlatie volgens de Pearson methode geplot op een gemiddelde van 180 dagen.

Wat denk jij? Is Bitcoin een safe haven of juist een enorm risicovolle investering? Deel jouw mening in onze Telegram chat!

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!