Je Bitcoin (BTC) meer privé maken, met deze wallets is dat mogelijk
Bitcoiners hechten aan hun financiële privacy. In een ideale wereld heeft geen derde partij inzage in iemands bestedingen. Welke tools heeft een Bitcoiner in handen om zijn privacy op het netwerk te verbeteren?
Bitcoin (BTC) en financiële privacy
Echter is dat in de ‘echte’ wereld een utopie. Te beginnen met je bank. Deze weet precies waar jij je geld aan uitgeeft. Net zoals betaalproviders zoals Paypal of een creditcardmaatschappij zoals Mastercard en VISA. Ze weten waar jij je geld aan uitgeeft.
De ING heeft ook een proefballon opgelaten om klantgegevens te hergebruiken, maar dat plan kon op flinke kritiek rekenen. Privacy is een recht in Nederland, opgenomen in de Grondwet.
In een democratie, de trias politica, is er – op papier – sprake van een evenwicht in macht. In een land zijn er organen in het leven geroepen die de macht controleren.
Niet alleen de Tweede en Eerste Kamer, maar ook diverse toezichthoudende instanties, een Ombudsman en in het geval van privacy, bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Corruptie
In Nederland functioneert dat systeem tot een bepaalde hoogte. Want in internationale onderzoeken scoort ons land relatief laag op het gebied van corruptie. Maar in andere bepaalde landen met een corrupte regering en/of hyperinflatie kan Bitcoin uitkomst bieden als peer-to-peer geld.
In het geval van een politieke dissident kan het zelf iemands leven redden. Door niet te openbaren welke politieke partij je steunt bijvoorbeeld. In het Westen fungeert Bitcoin voornamelijk als store of value. Maar ook hier kan iemand uitgesloten worden door een betaaldienst.
Bitcoin biedt daarom Een digitaal goed zonder centrale entiteit die bepaalt wat de regels.
De code bepaalt de regels van het spel. Zo kunnen gebruikers zelf bepalen wat ze betalen voor een transactie. Dat kan al vanaf 1 satoshi per byte.
CoinJoin
Maar een bitcoin transactie is niet compleet privé. Een van de meeste gebruikte manieren om privacy op het netwerk te geven is via een Coinjoin.
Het was Bitcoin Core ontwikkelaar Gregory Maxwell die het idee .
Enkele walletproviders maken het mixen van Bitcoin mogelijk. Let op: mixen an sich is niet strafbaar, je hebt het recht op privacy. Als je kunt aantonen dat je je geldstromen rechtmatig hebt verkregen is er niets aan de hand.
Wat gebeurt er dan? Het is een wasmachine van Bitcoin transactie. Je verstuurt je Bitcoin naar een bepaald Bitcoin adres en anderen doen hetzelfde.
Die transacties worden door elkaar gehusseld. Met als gevolg dat de afzender maar ook de ontvanger geanonimiseerd zijn. Dat garandeert een bepaalde afscherming van de deelnemers.
Maar let op: een garantie op 100% privacy geeft geen enkele technologie.
bron afbeelding: Bitpremier
Bitcoin privacywallets
Welke bedrijfjes bieden een wallet die een CoinJoin en wat zijn de voors en tegens?
Het is sowieso aan te raden om een CoinJoin niet met een grote hoeveelheid satoshi’s te doen. Als je iets wilt testen, doe het dan met ‘enkele tientjes’ maximaal. Hou het behapbaar, ook omdat deze technologieën zich continue blijven door ontwikkelen.
1. Wasabi Wallet
Dit is een wallet die alleen Bitcoin ondersteunt en naar eigen zeggen zich specifiek richt op privacy.
Het is een non-custodial en open source service. Ze bieden alleen een desktopversie (Windows, Debian, Ubuntu, Linux, Mac). Alle documentatie is in te zien bij Github.
De BTC Sessions heeft op Youtube een handleiding gepost hoe je via Wasabi gebruikt om je Bitcoin te mixen.
Wasabi zelf heeft ook een veel gestelde vragen pagina gepubliceerd.
2. Samourai Wallet
Een alternatief is je Bitcoin via de Whirlpool functie van de Samourai wallet. Whirlpool is beschikbaar voor desktop (Windows, Mac en Linux).
Een nadeel voor mobiele gebruikers: deze optie is vooralsnog alleen beschikbaar voor Android.
Andreas Antonopoulos heeft ook Samourai Wallet en Wasabi besproken, net zoals BTC Sessions. Laatstgenoemde laat zien hoe een Whirlpool transactie werkt.
Alternatieven
Andere toepassingen om je Bitcoin on-chain meer privé te maken naast CoinJoin is Joinmarket, Payjoin, SNICKER en Knapsack.
Zoals gezegd zijn dit allemaal on-chain toepassingen. Er zijn ook off-chain mogelijkheden zoals het Lightning Network en Open Dime om anoniem Bitcoin uit te wisselen met elkaar.