Amerikaans overheidsorgaan wil vóór 2024 duidelijke regels voor Bitcoin

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) wil voor het jaar 2024 grip krijgen op de Bitcoin industrie. In de definitieve versie van het strategisch plan voor 2020-2024 heeft het als doel gesteld om “een holistisch kader te ontwikkelen om verantwoorde innovatie in digitale activa te bevorderen”.

Strategisch plan 2020-2024

Het plan werd in mei goedgekeurd en was de in de hele maand juni in te lezen voor commentaar. Sinds gisteren is het plan officieel gepubliceerd. Decrypt maakt melding van deze publicatie.

De CFTC is een onafhankelijk overheidsorgaan dat de derivatenmarkt reguleert. Hieronder vallen onder andere futures, swaps en opties.

Het rapport is opgesplitst in vijf onderdelen. Het beschrijft in detail de plannen om de ‘veerkracht en integriteit’ van de Amerikaanse derivatenmarkten te verbeteren. De organisatie wil ook innovatie aanmoedigen door de regulering een andere invulling te geven. Ook schrijft de CFTC dat het moeilijker zal worden voor “degenen die de regels overtreden”.

In deze missie kan het onderwerp Bitcoin natuurlijk niet ontbreken. De regulering van ‘crypto assets’ op de Amerikaanse markt is de laatste jaren een steeds groter thema geworden.

De CFTC is een belangrijke pion in deze opkomende derivatenmarkt. Zo had Bakkt goedkeuring nodig om de deuren van hun platform te kunnen en mogen openen. In april heeft Bitnomial goedkeuring gekregen om hun Bitcoin futures en opties beurs te openen.

Regulering van Bitcoin

De CFTC beschouwt zowel Bitcoin als Ethereum als commodities (of: goederen of grondstoffen). Andere commodities zijn edelmetalen, olie, aardgas en bijvoorbeeld zand.

Omdat Bitcoin in dit straatje past zijn ze begonnen met het uitgeven van licenties voor designated contract markets (DCM) aan beurzen. Deze exchanges zijn gespecialiseerd in termijncontracten op digitale activa.

In het strategisch plan beaamt de commissie dat de derivatenmarkt in de loop der jaren een digitale transformatie heeft ondergaan. Dit brengt voor handelaren zowel nieuwe kansen en risico’s met zich mee.

“Ik ben trots op het harde werk dat is besteed aan de ontwikkeling van het plan en de unanieme steun die het uiteindelijk heeft gekregen. Het zal de nog niet afgeronde items van de CFTC naar een goed einde brengen. Het zal onze organisatie ook beter positioneren om met de onbekende toekomst om te kunnen gaan.”

Voorzitter Heath P. Tarbert

De CFTC schrijft dat het een “holistisch kader” zal ontwikkelen om verantwoorde innovatie in digitale valuta’s te stimuleren. De processen omtrent besluitvorming moet transparanter worden en ze zijn van plan om de druk weg te nemen die de markten niet ten goede doet.

Wellicht gaat dit plan er voor zorgen dat in samenspraak met de SEC er de komende vier jaar dan toch een Bitcoin ETF gaat komen. Vooralsnog is het nog niet van een dergelijke indextracker gekomen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!