bitcoin btc update koers prijs

Bitcoin opties bij CME minder populair, marktaandeel daalt naar 15%

De optiemarkt neemt een steeds prominentere plek in binnen het Bitcoin ecosysteem. De totale open interest (OI) op alle platforms schoot de afgelopen maanden enorm omhoog. Sinds eind vorige maand is het aandeel van de Chicago Mercantile Exchange (CME) hierin echter flink gedaald.

Bitcoin opties

Eind juni verliep een groot deel van deze optie contracten. Het ging over bijna $1 miljard aan maand- en kwartaalcontracten dat op één dag verliep. Destijds vertegenwoordigde dit meer dan 60% van de totale openstaande OI. Nu blijkt dat vooral de CME hard is geraakt door het verlopen van deze contracten.

De CME was lange tijd koploper op het gebied van Bitcoin futures. Bij de opties is de (half) Nederlandse partij Deribit de grootste.

Ben je niet helemaal bekend met beleggingsproducten zoals futures en opties? Lees dan onze Bitcoin 101 over dit onderwerp eens door. Kort gezegd verkrijgt iemand met een optie het recht om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver)kopen.

Eind juni verliepen er ruim 100.000 van deze optie contracten. Dit was het grootste expiry op één dag ooit in de geschiedenis van Bitcoin. Uiteraard daalde de OI voor contracten na het verstrijken van deze termijn ook flink. Deze daalde van $1,8 miljard naar $894 miljoen.

Open interest

Nu enkele weken later blijkt dat de CME het hard is getroffen. De interest op hun platform is sinds het verstrijken van deze contracten met 67% gedaald. Het klantenbestand van de CME zit vol met family offices, fondsen en institutionele beleggers.

Arcane Research heeft deze data bijgehouden:

“De totale open interest halveerde na het aflopen van de contracten op 26 juni. CME werd het hardst getroffen omdat het OI met 67% daalde van $439 miljoen tot $145 miljoen.”

Het ziet er dus niet uit dat de institutionele beleggers staan te trappelen om terug te springen in nieuwe posities. De dominantie van de CME op de optiemarkt is gedaald van 25% naar 15%. Sinds eind april liep dit aandeel enorm op, zoals te zien is in onderstaande grafiek (de rode lijn).

Heb je vragen over het nieuws? Neem eens een kijkje in een van onze Bitcoin chats op Telegram! 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!