‘89% van de Bitcoiners maakt zich zorgen over erfenis’

Wat gebeurt er met jouw bitcoin (BTC) als je plots komt te overlijden? Veel bitcoin bezitters hebben geen plan voor hun (kleine) bitcoin fortuin mocht er onverhoopt wat gebeuren. Dat blijkt uit een enquête van het Cremation Institute.

Cremation Institute is een organisatie van onderzoekers die onderzoek doen naar wat er speelt op het gebied van crematies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Overlijden

De meeste ‘jonge bitcoin bezitters’ hebben geen plan om hun bezittingen achter te laten voor hun nabestaanden. Dat blijkt uit antwoorden van 1.150 deelnemers aan de vragenlijst van het Cremation Institute.

Toegegeven, het is een klein aantal deelnemers en zeker geen grote officiële uitgebreide studie: maar het is een bekend probleem in de bitcoin wereld.

Veel van de ondervraagden gaven aan zich zorgen te maken om hun bitcoin als zij plots overlijden. Een groot deel van de deelnemers aan het onderzoek maken geen gebruik van testamenten, trustfondsen of andere instructies om hun familieleden toegang te geven tot hun bitcoin.

Niet genoeg diensten

Volgens de onderzoekers komt dit met name omdat er nog weinig diensten zijn die zich richten op bitcoin erfenissen. Dat kan in de loop van de tijd veranderen als de prijs van bitcoin stijgt en er meer interesse in de munt komt.

Er zijn overigens wel al voorbeelden van bedrijven die in dit gat willen springen: Casa wil bitcoin als erfenis veiligstellen met software-as-a-service.

89% van de ondervraagden maakt zich op een bepaalde manier zorgen over hoe zij hun BTC achterlaten mochten zij komen te overlijden. Niemand gaf aan zich helemaal geen zorgen te maken.

Via Cremation Insititute

'89% van de Bitcoiners maakt zich zorgen over erfenis'

Geen plan

Met name mensen tussen de 18 en 40 jaar geven aan geen goed noodplan te hebben. Slechts 65% van de millennials en 41% van de generatie Z geven aan geen instructies voor hun nabestaanden te hebben.

Bij generatie X (86%) en de babyboomers (94%) ligt dat een stuk hoger. Slechts 2% gebruiken ‘veilige opties’ zoals kluisjes bij een bank. Je kunt je overigens afvragen of dat heel veilig is: als je de toegang tot je bitcoin bij een notaris of bank achterlaat dan is dat in theorie een gevaar.

32% geeft aan een USB, SSD’s of harde schijven te gebruiken om hun fortuin veilig te stellen.

Een andere opmerkelijke statistiek: Volgens Cremation Institute gebruikt zo’n 32% van de mensen een testament, onder bitcoiner ligt dat percentage slechts op 7%. De organisatie noemt dat ‘nogal alarmerend’, maar het opschrijven van je private keys in een document is nooit een goed idee.

Verloren bitcoin

Volgens verzekeringsbedrijf Coincover zijn er zo’n 4 miljoen bitcoin (BTC) verloren gegaan. Dit is een schatting, want je kunt nooit zeker weten of niemand toegang heeft tot het geld of dat het gewoon vast wordt gehouden door de bezitters.

Een van de meest opmerkelijke zaken met betrekking tot plotseling overlijden en bitcoin vond in 2018 plaats. De eigenaar van de Canadese beurs QuadrigaCX overleed en nam letterlijk de toegang tot klantenfondsen mee zijn graf in.

Gedupeerden en nabestaanden zijn nu verwikkeld in een rechtszaak om $300 miljoen.

Hoeveel bitcoin je ook hebt: het is zonde om je nabestaanden er niet. Er is geen perfecte oplossing, maar het is belangrijk om hier goed over na te denken. Tegelijkertijd kun je ook niet zomaar alles delen en vastleggen in een testament, daar zitten ook risico’s aan verbonden.

Het is niet zoals bij een bankrekening dat er achteraf altijd nog wat geregeld kan worden. Je bitcoin adres is alleen toegankelijk met de private seeds die jij in bezit hebt.

Hoe heb jij je erfenis geregeld? Laat het weten in onze Telegramchat en praat gezellig mee.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...