bitcoin btc privacy

‘Bitcoin zal nooit helemaal privé zijn’, zegt Andreas Antonopoulos

Andreas Antonopoulos ziet graag dat bitcoin (BTC) meer privacy opties krijgt, maar verwacht dat het niet snel gaat gebeuren. De auteur en spreker is al jaren actief in de bitcoin wereld en liet in een recente livestream zijn licht schijnen over de ontwikkeling van bitcoin op het gebied van privacy.

Privacy en bitcoin

Hij denkt onder andere dat updates als ‘ring signatures’ en ‘stealth adressess’ er niet snel van zullen komen. Antonopoulos: ”Dit soort updates zouden voor veel controverse zorgen.”

Dat betekent overigens niet dat er helemaal niets gebeurd op het gebied van privacy. ”Ik denk dat we snel dingen als Schnorr en Taproot gaan zien, die openen de deur naar veel verbeteringen.”

Maar de Griek benadrukt: ”Bitcoin is geen privacy coin.”

Het is overigens wel mogelijk om bitcoin anoniem te gebruiken als je weet wat je doet. De bedenker van bitcoin verschool zich achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto en tot op heden is niet bekend wie er achter zat.

En Satoshi gebruikte naar alle waarschijnlijkheid wel degelijk het bitcoin netwerk.

Je privacy is weg als je bijvoorbeeld met je bankrekening ergens BTC koopt.

Bitcoin is dus eerder pseudoanoniem dan helemaal privacy bestendig. Je moet goed je best doen om geheel anoniem te blijven op het netwerk, maar het is mogelijk.

Ontwikkelingen

De Human Rights Foundation kondigde vorige maand een opmerkelijk initiatief aan. De mensenrechtenorganisatie heeft een speciaal bitcoin fonds opgericht om de privacy ontwikkelen van het project te versnellen.

De organisatie erkent bitcoin als belangrijke financiële tool om je vrijheid te behouden.

Met het oog op privacy op het netwerk gebeurd er overigens genoeg. Zo wordt er gewerkt aan CoinSwap, dit is een manier om je transacties van een extra laagje privacy te voorzien.

In het kort: een transactie met CoinSwap zorgt ervoor dat het adres die bitcoin ontvangt niet gekoppeld kan worden aan een ander al bestaand adres. Hierdoor kunnen partijen die de blockchain analyseren niet meer zomaar conclusies trekken aan de hand van bitcoin transacties.

CoinSwap is overigens geen oplossing op protocolniveau. Dit gaat om een tool die bijvoorbeeld wallet providers kunnen implementeren. Een ander soort gelijk voorbeeld is CoinJoin.

Lees ook: 10 tips om Bitcoin (BTC) meer anoniem te gebruiken

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!