Hyperinflatie! 1 Libanese lira minder waard dan honderd miljoenste Bitcoin

In Libanon is de nationale munt lira in korte tijd sterk gedevalueerd. Dat heeft tot gevolg dat één lira minder waard is dan één satoshi, de betaaleenheid van Bitcoin (BTC).

Welke optie heb je als burger in een door corruptie en hyperinflatie verscheurd land?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Libanon

In 1990 is de 15-jarige burgeroorlog in het land formeel beëindigd, maar Libanon staat niet synoniem aan een stabiel land. Een van de diepgewortelde problemen is corruptie die welig tiert in alle overheidslagen. Een ander probleem is de energievoorziening.

Deze ligt in staatshanden, en men moet dure energie inkopen in Turkije wat leidt tot een hoger oplopende staatsschuld. Ook hebben bewoners gemiddeld slechts 12 uur per dag stroom.

Op een structureler niveau ligt er een probleem met het geldstelsel. De achtereenvolgende overheden moest continu de geldpers aanzetten om de economie aan te zwengelen. Dat heeft geleid tot een enorme staatsschuld en ontwaarding van de lira.

Die inflatie is onder meer vanwege COVID-19 in een stroomversnelling geraakt. In minder dan één jaar tijd is de waarde van de lira met 86% gedaald.

De afgelopen tien dagen gaat het zelfs om een daling van 50%.

Saifedean Ammous

Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, is afkomstig uit Libanon en laat zijn mening duidelijk over de ontstane situatie.

Op 2 juli twittert over de situatie in zijn geboorteland en dat één satoshi de lira is gepasseerd.

Vorige week luidde Ammous ook al de alarmbel: ’10 jaar één lira nog 0.67 Bitcoin waard’. Hij illustreert hoe de overheid in het land de afgelopen decennia de geldvoorraad kunstmatig heeft opgepompt.

Hij merkt dat het vertrouwen in de centrale bank sterk is afgenomen de laatste tijd. Terwijl hij eerder altijd de vraag kreeg voorgeschoteld: wie garandeert de waarde van Bitcoin als er géén centrale bank is?

Dat vertrouwen lijkt ineens ver weg.

Emigratie

Want burgers zien hun vermogen elke dag afnemen. Gedurende de lockdown door COVID-19 richt de woede zich nu op de (nieuwe) overheid, die er sinds drie maanden zetelt. Criticasters melden dat er niets is veranderd en er geen plan van aanpak voor het land ligt.

Medio juni heeft een woedende menigte de centrale bank in tweede stad Tripoli in brand gezet. Een ander signaal is emigratie. Een deel van de bevolking wilt vertrekken. Het nationale vliegveld gaat binnenkort open na de lockdown vanwege COVID-19.

‘We zijn gevangenen die er allen op uit zijn om te vluchten’, vertelt de 32-jarige webdesigner Bernard Hage aan Al Jazeera.

Een tekst van de lokale indie rockband Mashrou’ Leila uit 2009:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We’ve been fighting for 50 years, the same war, we don’t forget. The country is a waiting room, and the queue has reached the airport’. [/penci_blockquote]

Bitcoin

Een ander gevolg is dat mensen hun geld steken in Bitcoin en cryptovaluta. Bitcoin gaat voor een premium over de toonbank, een prijs van 15.000 dollar voor 1 BTC is niet ongewoon.

In een informele enquête op Twitter in mei wil 57,5% van de respondenten hun salaris in Bitcoin ontvangen in plaats van lira. Ook zijn ze beperkt in hun bankopnames.

In februari zei de 29-jarige Mahmoud Dgheim tegen Al Jazeera:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Libanezen willen de beperkingen met betrekking tot bankopnames en stortingen omzeilen. Ze willen financiële vrijheid en hebben geen vertrouwen in het bancaire systeem. Bitcoin zien we als een oplossing.'[/penci_blockquote]

Lokale valuta en satoshi

Satoshi is de kleinste eenheid van Bitcoin. 1 BTC is gelijk aan 100.000.000 sats. In een aantal landen is 1 sat meer waard dan 1 lokale cent.

Dat is in landen als Vietnam, Indonesië en Sao Tomé en Principe het geval met respectievelijk de dong (VND), dobra (STD) en roepia (IDR). Een sat handelt voor een premium van 30% in relatie tot de roepia in Indonesië.

Maar ook westerse fiat munten zoals de dollar, pond en euro hebben hun koopkracht verloren. Medio 2019 twitterde Plan B over het verval van de Amerikaanse dollar, de wereldreservemunt.

In 1971 is de dollar losgekoppeld van goud tijdens de Bretton Woods conventie in de VS.

Lees meer over:
libanonSatoshisats

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...