Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory

Het merendeel van de Bitcoin bezitters houdt BTC vast voor de lange termijn. Maar een deel in de markt handelt ook actief met Bitcoin op beurzen. Een van de manieren voor handelaren om grip te krijgen op de Bitcoin koers is technische analyse.

Dat is geen exacte wetenschap en ook géén manier om de prijs te voorspellen. Het is een simpelweg een instrument om de huidige koers te analyseren en daarin patronen te herkennen die zich (mogelijk in de toekomst) kunnen herhalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de gereedschapskist van handelaren zit ook vaak de Elliot Wave Theory. Wat houdt deze theorie in?

Wie, wat? Elliot Wave?

Circa 90 jaar geleden in de jaren ’20 van de vorige eeuw, leefde de accountant Ralph Nelson Elliot. Na een analyse van 75 jaar aan aandelenmarktdata kwam hij tot de conclusie: hier zitten herhalende patronen in. Kortom, de koersen is meer dan een zooitje ongeregeld en chaos.

Pas op 66-jarige leeftijd had hij de moed verzameld om dit te delen met de wereld. Hij bracht het boek uit met de titel The Wave Principle.

De kern van zijn boodschap: de markt handelt aan de hand van herhalende cyclussen. Kortom, de op- en neerwaartse bewegingen gebeuren in een bepaald, herhalend patroon.

Hij noemde deze patronen waves. Vandaar de naam Elliot Wave Theory. Het is een bekende theorie onder traders. Het geeft namelijk aan een bepaalde trend van de koers aan en kán een voorspeller zijn of er een potentiële verandering optreedt. Een dalende of stijgende koers.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Pattern (via: Babypips)

Impulsive Waves

Elliot heeft geconcludeerd dat de markt beweegt in een wat hij noemt ‘5-3 patroon’.

Het eerste gedeelte, de 5 wave, zijn de zogenaamde impulse waves. En de 3 wave is een corrective wave. Om te beginnen kijken we naar het eerste gedeelte, de impulsive wave.

Deze impulse waves zijn bewegingen die met de trend mee gaan. Waarbij de corrective waves juist zorgen voor een correctie, zoals de naam zegt. Een impulse wave ziet er als volgt uit.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Impulse Wave (via Babypips)

Hierboven zijn de vijf verschillende waves goed te zien met verschillende kleuren. Laten we aan de hand hiervan elke wave kort beschrijven, op de manier waarop meneer Elliot dat ook doet.

Wave 1: deze bestaat uit een eerste kleine move omhoog, een kleine groep mensen heeft ineens interesse en stapt in op de huidige prijs.

Wave 2: op het moment van wave 2 gaan de meeste mensen van dit kleine groepje er weer uit, ze pakken hun winst. Maar de prijs valt niet helemaal terug.

Wave 3: dit is de sterkste en langste wave en je ziet dat er een grotere groep mensen instapt. De massa heeft ineens interesse, waardoor de prijs een stuk meer stijgt.

Wave 4: de prijs valt weer iets terug, want mensen pakken tussentijds hun winst. Maar dit is meestal zwak, want de meeste mensen zijn enthousiast door wave 3.

Wave 5: in deze wave wil iedereen kopen en meeprofiteren, daarom nog een sterke uptrend.

Corrective Waves

Natuurlijk kan de prijs niet eeuwig omhoog gaan en dan volgt er onherroepelijk een correctie. Dus er moet een ander patroon volgen op de impulsive wave, de zogenaamde corrective wave.

Want na de 5-waves volgen de 3-waves, ook wel ABC genoemd. Doorgaans betekent dat een correctie of een reversal van de koers, het is namelijk een countertrend.

Nu hebben we een bullish voorbeeld gegeven in de impulsive waves. Maar het werkt hetzelfde voor de bearish patronen. Want de richting van de trend maakt niet uit. Je kunt gewoon meebewegen met de golfbeweging.

Nou zijn er volgens Elliot maar liefst 21 verschillende corrective waves. Nu gaan we deze niet allemaal behandelen, dat is iets teveel van het goede. Dus laten we kijken naar de drie meest belangrijke patronen:

Een overeenkomstig kenmerk is een vast patroon, die vrij eenvoudig is te herkennen wanneer je de impulsive wave al hebt kunnen zien. Op de onderstaande afbeeldingen zijn ze goed te zien.

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Flat (via Babypips)

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Triangle (via Babypips)

Bitcoin (BTC) en technische analyse: de Elliot Wave Theory
Elliot Wave Zig-Zag (via Babypips)

Koerscorrecties

Zoals je ziet heb je dus verschillende soorten correcties. Je kunt een zijwaartse correctie hebben, een countertrend (dus in een bullish case een neerwaartse) correctie of dat de prijs beweegt in een triangle.

Maar die kan weer uitbreken in een nieuwe 5-wave impulse move.

Lijkt het je allemaal nog lastig en vaag? Pak de charts erbij en probeer deze patronen te tekenen in de chart. Hoe meer je uitzoomt des te beter je het vaak ziet, maar ook op kleinere timeframes zijn ze gewoon te vinden.

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...