Dieven stelen bijna $4.000 aan Bitcoin uit ATM met slimme truc

Er zijn drie dieven in Hong Kong opgepakt nadat ze een poging deden om Bitcoin ATM’s leeg te roven. Het was niet de eerste keer dat ze zoiets deden. De drie overvallers staan volgens Cryptopolitan bekend als de allereerste ‘Bitcoin dieven’ van het land.

Bitcoin ATM’s

Naar verluidt hadden ze al zes Bitcoin ATM’s leeg gehaald. Met wat slimme trucjes en manipulatie wisten ze ongeveer $30.000 Hong Kongse dollar buit te maken. Omgerekend komt dit neer op bijna $4.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens lokale bronnen wisten de overvallers het geld in elf transacties op te nemen. De daders maakten gebruik van “loopholes” die ze in staat stelden het geld op te nemen, zonder dat dit zou moeten kunnen. Dat schrijft hoofdinspecteur van het van Hongkongse bureau voor cyberbeveiliging Wilson Tam.

Hij laat ook weten niet precies te kunnen delen waar het mis is gegaan. Maar de drie wisten het verificatieproces (KYC – Know Your Customer) te omzeilen, dat je normaal gesproken moet doorlopen alvorens je met de ATM een Bitcoin transactie (naar jezelf) kunt sturen.

De autoriteiten gaan er van uit dat de drie onderdeel uitmaken van een grotere criminele operatie.

Ze kwamen achter deze actie nadat cryptobeurzen deze actie doorgaven aan de lokale politie. Naar verwachting probeerden de dieven hier ‘hun’ Bitcoin te verkopen en wit te wassen.

Het bureau van Tam heeft wel tips gegeven aan de operator om de beveiliging van de apparaten te kunnen verbeteren. Het zou de allereerste keer zijn geweest dat iemand op deze manier een ATM voor de gek heeft kunnen houden.

Wereldwijd verspreid

Het aantal ATM’s zit in de lift. Wereldwijd zijn er al meer dan 8.000 apparaten geplaatst. Het leeuwendeel staat in de Verenigde Staten. Deze duizenden geldautomaten zijn verspreid over 73 landen.

In Nederland staan er 51 Bitcoin ATM’s, volgens de laatste cijfers van Coin ATM Radar.

Een nieuw rapport van blockchainbedrijf Cipher Trace suggereert dat deze automaten ‘steeds vaker’ voor opgepaste doeleinden worden gebruikt. Volgens het rapport stuurt men steeds meer geld naar exchanges die een hoog risicoprofiel hebben.

Drie jaar geleden ging slechts over ongeveer twee procent. Tegenwoordig is dat aantal gegroeid tot iets meer dan acht procent.

De Duitse financiële waakhond BaFin sloot vorige week nog per direct 17 Bitcoin ATM’s in het land. De operator zou geen licentie hebben om in Duitsland te mogen werken.

Als je van een beetje knutselen houdt, kun je ook zelf een ATM bouwen waarbij je de opnames via het Lightning Network verstuurt. Zo kun je goedkoop en extra snel de satoshi’s inruilen voor euromunten. Lees in een eerder artikel meer over deze Lightning ATM.

Lees meer over:
ATMBitcoin nieuwsBTC