‘Meer dan 8% van Bitcoin transacties via ATM’s zijn schimmig’

Het kan zomaar zo zijn dat Bitcoin ATM’s het volgende doelwit gaan zijn van de Amerikaanse toezichthouders. Onderzoek toont aan dat deze automaten veel meer transacties naar schimmige exchanges faciliteren dan voorheen.

Bitcoin ATM’s

Het aantal Bitcoin automaten is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Over de hele wereld zijn er al ongeveer 8.000 apparaten geplaatst.

Je kunt deze ATM’s gebruiken om op een eenvoudige manier Bitcoin te kopen met cash geld.

Een nieuw rapport van blockchainbedrijf Cipher Trace suggereert echter dat deze automaten ‘veel vaker’ voor opgepaste doeleinden worden gebruikt. Volgens het rapport stuurt men steeds meer geld naar exchanges die een hoog risicoprofiel hebben.

Dit suggereert dat ATM’s erg populair zijn voor witwassen. Keiharde bewijzen hierover zijn er echter niet. Een storting naar een ‘schimmige’ beurs is geen garantie dat er een crimineel achter zit.

Het percentage fondsen dat vanuit Amerikaanse Bitcoin ATM’s naar risicovolle beurzen is gestuurd, is exponentieel gegroeid. Het verdubbelt sinds 2017 ieder jaar.

Drie jaar geleden ging slechts over ongeveer twee procent. Tegenwoordig is dat aantal gegroeid tot iets meer dan acht procent.

Een snelle berekening laat zien dat dit in slechts 36 maanden is verviervoudigd. Bovendien schrijft het rapport dat het meeste geld dat via geldautomaten wordt verzameld (ongeveer 88 procent) wordt opgeslagen op offshore accounts.

Bitcoin geldautomaten zijn waarschijnlijk de volgende belangrijke target van de toezichthouder.

In het uitgebreide onderzoek gaan ze ook in op de hops die gemaakt worden. Ook noemen ze dat er  $1,4 miljard aan cryptogeld getrokken is geweest bij diefstal, hacks of fraude.

Exponentiële groei

Volgens Coin ATM Radar is het aantal Bitcoin automaten in de wereld het afgelopen jaar exponentieel gegroeid. Het huidige aantal is ongeveer 8.300 machines. In 2019 waren het er slechts 5.000, wat betekent dat er in slechts 12 maanden meer dan 3.000 automaten zijn bijgekomen. Dat is een stijging van ongeveer 60 procent.

Ondanks de vermeende stijging van witwaspraktijken, beweren exploitanten dat ze er alles aan doen om te voldoen aan de regels omtrent Know Your Customer (KYC) en FINCEN (Financial Crimes Enforcement Network).

Alle exploitanten van ATM’s moeten zich bijvoorbeeld registreren als money services businesses en moeten al hun transacties bijhouden.

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis maakte in januari bekend dat ze $2,8 miljard aan Bitcoin transacties hebben getraceerd die in 2019 door criminelen naar cryptobeurzen zijn gestuurd. De grootste hoeveelheden BTC kwamen terecht bij Binance en Huobi ging.

In mei kwam er nog een rapport naar buiten dat claimde dat minder dan 1% van de Bitcoin transacties te maken hebben met criminele activiteiten. Onderzoekers van Elliptic keken naar de geldstromen van illegale marktplaatsen, ransomware wallets en andere oplichtingspraktijken. In 2012 werd nog zo’n 35% van alle transacties gelabeld als crimineel, een flinke daling dus.

Sinds 21 mei is in Nederland de ‘cryptowet’ van kracht. Alle transacties vanaf 15.000 euro worden door de aanbieder (exchange, broker) gemeld aan de toezichthouder, de Nederlandsche Bank.

Ook operators van deze machines vallen onder deze cryptowet. Zij faciliteren namelijk ook de geldstromen euro naar Bitcoin en vice versa.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!