Bitcoin (BTC) fonds van Tuur Demeester sluit stilletjes haar deuren

Bitcoin pionier Tuur Demeester heeft stilletjes de deuren gesloten van zijn fonds Adamant Capital, zo bericht The Block Crypto.

Bitcoin fonds sluit deuren

Demeester is een geboren Belg en al jarenlang woonachtig in de VS. Hij geldt als een bekende denker binnen het bitcoin ecosysteem.

Mede-oprichter Michiel Lescrauwaet, bevestigt de sluiting van het fonds. Hij geeft ‘persoonlijke en familie omstandigheden’ als redenen op. Het blijft gissen wat de precieze redenen zijn.

In deze video op Youtube circa één maand geleden vertelt Demeester dat hij zijn focus verlegt buiten Bitcoin. Hij wil zich bijvoorbeeld meer toeleggen op filosofische onderwerpen zoals vrijheid.

Adamant Capital had 10 miljoen dollar aan kapitaal onder haar hoede.

‘Bitcoin prijs naar $50.000’

Demeester liet in mei nog van zich horen met een flinke voorspelling: de bitcoin prijs gaat de komende jaren nog naar $50.000. Het is dit soort opiniemakerij waar hij geen trek meer in heeft, zo laat hij in bovenstaande video wel doorschemeren.

Hij denkt dat het ongebreidelde bijdrukken van fiat valuta een positief effect heeft op de Bitcoin prijs. Hij verwacht dat Amerikaanse huishoudens in koopkracht gaan inleveren. Dat kan overigens ook een negatief effect hebben op prijs. Want mensen kunnen hun hand op de knip houden in tijden van recessie.

De komende groei moet dan ook komen van het institutionele geld. Een narratief dat vaak gebezigd is, maar door de Coronacrisis lijkt de komst van het grote geld versneld te worden.

Demeester is ook bekend van de paper The Bitcoin Reformation (PDF), waarin hij pleit voor een scheiding tussen Geld en Staat.

Volgens de onderzoekers zijn er vier voorwaarden nodig om de Reformatie te herhalen in de 21e eeuw. Dat wil zeggen een afsplitsing van de internationale monetaire en financiële orde. Dat zijn respectievelijk:

  • Allereerst heeft de staat nu het monopolie over geld, zoals de katholieke kerk de macht had over religie.
  • Ten tweede moet er sprake zijn van een technologische doorbraak. In dit geval cryptografie die het probleem van double spending oplost
  • Bovendien moet er een kritische massa zijn. Dat waren de kooplui in de 16e en 17e en volgens Demeester zijn dat nu de millennials en generatie Z waar de hoop op gevestigd is.
  • Ten slotte moeten alle technologische tools voorhanden zijn om ‘eigen bank’ te spelen. Een combinatie van cryptografie en multi signatures moet dat mogelijk maken.

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!