3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

De Bitcoin (BTC) koers heeft nog steeds moeite om de $12.000 grens te doorbreken. Niets aan de hand, volgens dit commentaar van Cointelegraph. Wat zijn de belangrijkste argumenten vóór een bullmarkt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) koers

Bitcoin is een asset die lange tijd in een bullcyclus of een bearcyclus kan verkeren. Daarom is het de kunst om door de dagelijkse ruis heen te kijken.

De koers heeft deze week 10% van haar waarde ingeleverd en dat kán reden voor paniek zijn. Maar zoom je uit, dan ontstaat perspectief. Op de onderstaande grafiek staat elke candle gelijk aan de gemiddelde Bitcoin prijs over 3 dagen.

Daar is sinds maart een stijgende lijn uit te ontwaren. We zijn dit jaar uit de veelbesproken ‘falling wedge’ gebroken die op december 2017 was ingezet.

De grootste daling van de afgelopen 5 maanden vond plaats op 2 augustus: een min van 6,4%. Sinds 1 januari 2020 heeft Bitcoin een rendement van bijna 60% behaald.

Dat de Federal Reserve de inflatie wilt laten oplopen naar 2% net zoals de Europese Centrale Bank. Kan dat een koopargument voor harde assets zoals goud en Bitcoin zijn, waarvan de schaarste de komende jaren alleen maar toeneemt?

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

3-daags gemiddelde van Bitcoin koers. Bron: Tradingview

1. Bitcoin sparen

Het is algemeen bekend dat er een segment beleggers in de Bitcoin markt bestaat, die vasthouden aan hun Bitcoin. Ook wel bekend als HODL en gegroepeerd onder de noemer ‘hodlers of last resort’.

Het mooie aan Bitcoin is dat alles in de blockchain te verifiëren is. De onderstaande grafiek laat zien hoeveel Bitcoin niet is verstuurd de afgelopen 12 maanden.

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

Bitcoin die afgelopen 12 maanden niet is verstuurd. Bron: LookIntoBitcoin

In technische termen: 63% van de zogenaamde UTXO’s zijn niet ‘aangeraakt’ het afgelopen jaar. Ook Black Thursday op 12 maart heeft ze niet ertoe gezet om te verkopen.

Een signaal dat er lange termijn vertrouwen is in de fundamentele waarde van deze asset.

2. Optie – en futuremarkt

Met een Bitcoin optie koop je een recht om de onderliggende asset op een zelfverkozen datum tegen een vooraf afgesproken prijs te (ver)kopen. Met een optie is het mogelijk te speculeren op de toekomstige koers of juist marktrisico’s te beperken (‘hedge’).

Zodra je verwacht dat de spotprijs daalt, koop je met een optie een bewijs voor een toekomstige hogere prijs.

Marktonderzoeker Skew, die deze markt dag en nacht volgt, heeft met de ‘25% delta skew’ een maatstaf in het leven geroepen. Het fungeert als een ‘fear & greed’ indicator voor de optiemarkt.

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

3 maandelijkse Bitcoin opties ‘25% delta skew’. Bron: Skew

Putopties zijn momenteel 6% duurder dan een vergelijkbare calloptie. Dat betekent dat het meer kost om te speculeren op een lagere koers.

Hoewel de premie eerder nog hoger lag voor een put (13%), is dit gegeven nog steeds een bullish teken voor Bitcoin.

3. Speculatie long vs. short

Bepaalde beurzen geven openbare informatie vrij over hun ’top traders’. Dat zijn handelaren die bovenmatig veel volume draaien op dergelijke (ongereguleerde) beurzen.

Maar het zegt ook wat over de markt welke positie deze handelaren innemen. Een long of een short positie beter gezegd.

Bij een long koopt iemand een derivaat (future in dit geval) met de verwachting dat de prijs gaat stijgen. Bij een short koopt iemand een derivaat met de verwachting dat de prijs gaat dalen.

In de onderstaande grafiek zijn de posities van deze handelaren geaggregeerd tot één dataset. Daaruit valt op de maken dat het sentiment sinds 27 juli bullish is. Ondanks een prijsdip van $1.500 op 2 augustus.

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

Grote posities long vs. short Bronnen: Binance, OKEx en Cointelegraph

Minder liquidaties

Uit het aantal liquidaties valt op te maken hoe risicovol een long positie is in de huidige markt. Een liquidatie ontstaat vaak door een plotse koersschommeling. Uit de onderstaande tabel blijkt dat het aantal liquidaties in absolute zin is afgenomen.

Een verzachtende omstandigheid: de afgelopen 3 maanden is slechts vier keer voorgekomen dat er een intraday verschil van 9% of meer optrad.

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

Bitcoin (USD). Bron: Bitstamp & Cointelegraph

Dat deze contracten niet zijn geliquideerd, heeft ook zijn gevolgen voor het aantal openstaande futures. Dat noemt men ook wel ‘open interest’, contracten die nog niet gesloten zijn.

De open interest is sinds maart met 166% toegenomen.

Hoe hoger deze metric, hoe meer dan een signaal is dat handelaren bereid zijn te speculeren op de koers van Bitcoin. En hun positie vasthouden ondanks wat er op de markt gebeurt.

3 redenen waarom Bitcoin (BTC) koers nog in een bullmarkt zit

BTC futures open interest. Bron: Bybit & Cointelegraph

Correcties

Bitcoin zou Bitcoin niet zijn als het tussentijds niet zou corrigeren. Dat is vaak een teken dat beleggers tussentijds winst nemen en even op adem komen. Een consolidatiefase waar de koers de afgelopen week ook in zit.

In de technische analyse van vandaag spreekt Martijn van een bullish weekeinde met de expliciete verwachting dat de $12.000 gebroken gaat worden. Breekt dat level niet, dan maakt de koers zich misschien eerder klaar voor een correctie. Hou dus daar altijd rekening mee.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...