india bitcoin BTC verbod

In het kolossale India is een beginnende Bitcoin (BTC) koorts gaande

Bitcoin is ‘hot’ in India. De handelsvolumes schieten in het land omhoog nadat een uitspraak van het Hooggerechtshof in maart. Toen is bepaald dat banken geen transacties naar Bitcoin beurzen meer mogen weigeren.

Bitcoin en India, een gelukkig huwelijk?

Coin Dance komt met nieuwe volumecijfers van de peer-to-peer beurzen Paxful en LocalBitcoins. In de maand juli is een record behaald qua volume. Al eerder maakten we melding van een opmars.

Coindesk speekt met Siddhartha Dutta, CEO bij start-up Marlin uit Bangalore. Volgens hem is Bitcoin interessant omdat de overheid er geen controle over kan uitoefenen. Illustratief is dat de Indiase regering in 2016 een deel van de cash voorraad uit de circulatie haalde.

Bedoeld om hyperinflatie te voorkomen, maar door het besluit daalde juiste de waarde van de rupee.

Met andere woord: een asset waarvan de waarde niet bepaald is door overheidsingrijpen, wint aan aantrekkingskracht. In 2016 steeg de Bitcoin prijs in het land van $757 naar $1.020 per stuk in slechts 18 dagen.

Dit terwijl de koers op Amerikaanse beurzen vrijwel statisch was. Zoals bekend komt een prijs tot stand door vraag en aanbod.

Bitcoin kent geen universele prijs en verschilt per marktplaats. Destijds was Bitcoin interessant omdat de overheid ook de inkoop van goud aan banden wilde leggen.

Verbod opgeheven

De Indiase markt kwam echter volledig tot stilstand in het bearish jaar 2018. Want de centrale Reserve Bank of India (RBI) eiste dat financiële instellingen geen Bitcoin transacties moesten doorlaten. Doordat droogde het volume compleet op.

Toen in maart dat verbod is opgeheven, kwam een stortvloed aan activiteit op gang. De afgelopen vijf maanden is het volume zelfs verdubbeld.

Paxful volume

Volgens een woordvoerder van Paxful behoort India nu wereldwijd tot de vijf grootste groeiers van hun platform. Paxful is een marktplaats die de aan – en verkoop van Bitcoin faciliteert. In tegenstelling tot een beurs of brokers houden ze zelf geen Bitcoin vast. De betalingen gaan in cash, betaalverwerkers of banken.

Ter vergelijking:

  • In mei 2019 was er $576.000 aan volume afkomstig uit India
  • In juli 2020 is dit gegroeid naar $8,97 miljoen aan volume uit India

In totaal is er $13,7 miljoen omgezet via peer-to-peer beurzen.

Maar ook kleinere beurzen (die zelf Bitcoin inkopen) zien groei. Zoals de Delta Exchange die elke maand met 100% groeit naar eigen zeggen.

Ook mesh netwerken helpen om de inwoners op het platteland aan het Internet te koppelen. Dat leidt tot veel meer mobiele gebruikers in het land. Volgens Dutta kan dat een nieuw groeispurt voor Bitcoin in het land betekenen.

Startups

Coindesk heeft ook gesproken met start-ups in het land. Zoals met Prashanth Balasubramanian, mede-oprichter van Bitcoin Lightning wallet Lastbit.

COVID-19 heeft ook hem gedwongen om meer vanuit huis te werken en minder te reizen. Dat bespaarde veel tijd.

‘Silicon Valley is een geweldige plek, maar voor een start-up is veel efficiënter en leaner om ons eerst op ons eigen land te focussen’. 

Volgens Dutta is de wording van een ecosysteem rondom cryptocurrency’s ook weer positief voor de prijs.

‘Er is nog veel potentieel.’

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!