Hackers eisen $450.000 aan Bitcoin na ransomware aanval op universiteit Utah

De Universiteit van Utah heeft bijna een half miljoen dollar – hoogstwaarschijnlijk in Bitcoin – betaald om versleutelde gegevens terug te krijgen. De onderwijsinstelling werd slachtoffer van een ransomware aanval. Deze actie past in een reeks van andere aanvallen die gericht zijn op verschillende Amerikaanse scholen.

Ransomware aanval

In een verklaring die de universiteit donderdag op haar website plaatste, beschrijven ze hoe ze op 19 juli het doelwit werden van een ransomware aanval. De hackers slaagden erin om 0,02% van de servers van de school te versleutelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De universiteit heeft niet bevestigd of ze het geld contant of in cryptovaluta hebben betaald. Ze reageerden ook niet op vragen van Decrypt. Een cybersecurity expert gaat er van uit dat de hackers Bitcoin hebben geëist.

Brett Callow, analist bij cybersecuritybedrijf Emsisoft, vertelt aan Decrypt dat het zou gaan om een NetWalker-aanval. De groep heeft zich de afgelopen weken ook al op een aantal andere onderwijsinstellingen gericht uit Chicago, Michigan en Seattle.

De University of California in San Francisco betaalde na een week onderhandelen eerder deze maand $1,14 miljoen aan de hackers.

Bitcoin als losgeld

Andere onderzoekers hebben een “grote som Bitcoin ontdekt die aan NetWalker te koppelen zijn”. Callow vertelt ook dat het gebruikelijk is dat ransomwaregroepen Bitcoin eisen. Er is één groep (REvil) waarvan bekend is dat ze de voorkeur geven aan privacymunt Monero.

De hackers richtten zich op de servers van het College of Social and Behavioral Science van de universiteit. Hier staan de gegevens van studenten en medewerkers opgeslagen.

Nadat ze dreigden om deze versleutelde en gestolen informatie te lekken en online te zetten, besloot de universiteit meer dan $457.059 te betalen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Na zorgvuldige afweging besloot de universiteit samen te werken met haar (cyber)verzekeraar om een vergoeding te betalen aan mensen achter de ransomware aanval. Dit werd gedaan als een proactieve en preventieve stap om ervoor te zorgen dat informatie niet op internet werd vrijgegeven.”[/penci_blockquote]

De universiteit voegt eraan toe dat haar verzekeringspolis een deel van het losgeld dekt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Er is geen gebruik gemaakt van collegegeld, toelages, donaties, of belastinggeld om het losgeld te betalen.”[/penci_blockquote]

‘Bitcoin is crimineel geld’

Het is aan de ene kant jammer dat de oplichters Bitcoin gebruiken voor het losgeld. Maar aan de andere kant laat het wel de kracht zien van Bitcoin. Het is een betaalmiddel dat buiten centrale machten om werkt en dat niet te stoppen is.

Je zou zelfs kunnen stellen: als Bitcoin werkt voor criminelen, werkt het voor ons allemaal.

Het biedt immers financiële privacy en dat is niet alleen voor hackers een fijne eigenschap. Daarnaast is Bitcoin slechts het middel, en zijn het de hackers die fout zitten, en niet Bitcoin zelf.

Bitcoin is neutraal geld dat niet discrimineert. En dat heeft twee zijden. Het werkte voor WikiLeaks en voor demonstranten in Hong Kong, maar dus ook voor hackers.

Wil je napraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!