bitcoin blockchain

Bitcoin (BTC) transactie weer een stukje duurder, gemiddeld 6 dollar

Het versturen van je Bitcoin (BTC) is weer een stukje duurder geworden. De afgelopen week kostte een transactie gemiddeld 6,1 dollar. Dat is een toename van 7%ten opzichte van één week eerder, zo blijkt uit gegevens van Bitinfocharts.

Transactiekosten op het bitcoin afgelopen 3 maanden. 

Bitcoin transacties

Aan elke bitcoin transactie zijn kosten verbonden. Anders dan bij een bank of betaalverwerker bepaal jij als gebruiker de hoogte ervan. Maar de hoogte van de transactie fee bepaalt ook de tijd die je bereid bent te wachten.

Want elke transactie komt deze in een wachtrij (mempool) terecht. Ben je bereid om méér neer te tellen voor een transactie, dan sta je meer vooraan de wachtrij.

Maar gemiddeld zijn de kosten om vooraan in de rij te komen zijn recentelijk flink gestegen.

Want kijken we één maand terug, dan zijn de verschillen nog groter. Op 6 juli kostte het gemiddeld 1 dollar om een transactie te versturen, nu ligt het gemiddeld maar liefst 6 keer hoger. Behoorlijke fluctuaties dus.

De verklaring voor deze toename is duidelijk: doordat de prijs boven de $10.000 schoot afgelopen maand, is het aantal on-chain transacties fors toegenomen. Maak je meer gebruik van het Bitcoin netwerk, dan gaan de gemiddelde transactie fees omhoog.

Ter vergelijking: op 13 januari 2018 was de prijs van 1 BTC slechts $3.552. Toen kostte het maar 18 dollarcent om een transactie te doen.

Eind 2017 toen de hype op volle toeren draaide, was de gemiddelde transactie fee maar liefst 55 dollar (!).

Lightning Network

Om dergelijke uitschieters te voorkomen, zijn er initiatieven op gang gekomen zoals het Lightning Network en sidechains zoals Liquid en Rootstock. Netwerken bedoeld om de transactielast van het hoofdnetwerk te verminderen.

Met andere woorden: het leeuwendeel van de transacties zijn handelsgerelateerd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de (flits) handel plaats gaat vinden op het Lightning Network. Met Bitfinex is de eerste exchange tot dit netwerk toegetreden.

De volumes zijn echter nog niet te vergelijken met het on-chain netwerk, de ontwikkelingen van instant settlement zijn echter in volle gang.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!