bitcoin BTC

Bitcoin in de ruimte: transactie ondertekend op Internationaal ruimtestation

Een Bitcoin wallet van SpaceChain heeft een multi-signature transactie ondertekend vanuit het Internationaal ruimtestation (ISS). Een wereldprimeur, maar hoe ging dit in zijn werk?

Bitcoin (BTC) transacties

Je hebt ‘normale’ Bitcoin transacties en ‘multi signature’ transacties. In het laatste geval zijn er meerdere digitale handtekeningen nodig voor de uitgifte van wat een unspent transaction output (UTXO) heet.

Een UTXO is eigenlijk gewoon een transactie die nog niet verder is uitgegeven (en dus nog in beheer is van de ontvanger). Deze output bestaat uit onder andere uit een scriptSig (in dit geval een multi-sig) en een value (het aantal sats dat je met de combinatie van keys kunt versturen).

In jargon: een eigenaar ondertekent een bericht (transactie), waarmee hij het eigendom van zijn UTXO overdraagt aan (de publieke key van) de ontvanger.

Multi-signatures hebben het voordeel dat ze veiliger zijn, want er zijn simpelweg meer gebruikers nodig die  goedkeuring moeten geven voor een transactie.

0.001 Bitcoin naar de ruimte

SpaceChain is de organisatie die deze eerste multi-signature Bitcoin transactie in de ruimte heeft uitgevoerd, zo melden ze in dit persbericht.

De onderzoekers hebben ~0.001 BTC verstuurd naar twee afzonderlijke Bitcoin adressen. De waarde komt neer op ~120 dollar.

Maar hoe kan een transactie op een ruimtestation afgetekend zijn? SpaceChain werkt samen met satellietfabrikant GomSpace. Ze hebben gezamenlijk een hardware wallet ontwikkeld die transacties kan verwerken die vanuit de grondterminal in de ruimte zijn gestuurd.

‘Om een multi sig transactie in de ruimte te kunnen uitvoeren is een veilige en open source blockchain en satelliet netwerk nodig’.

Jeff Garzik, CTO bij SpaceChain

SpaceX

SpaceChain profileert zich als een partij die een ‘integratie tussen blockchain en ruimte’ kan bewerkstelligen. Ze hebben de blockchain hardware wallet technologie ‘meegestuurd’ met de Falcon 9 raket SpaceX in december.

De wallet ondersteunt dus ook Bitcoin transacties. Het is echter niet de eerste Bitcoin transactie die in de ruimte is uitgevoerd. Blockstream had vorige maand ook een leuk nieuwtje.

Samson Mow, Chief Strategy Officer van Blockstream stuurde onlangs een beetje Bitcoin naar astronaut Chris Hadfield.

Wel een grote disclaimer: de ‘commandant’ ISS was niet in de ruimte, maar gewoon thuis. Mow maakte gebruik van de satellieten van Blockstream om de betaling te broadcasten. Daar komt dus geen internet meer aan te pas.

Eerder dit jaar kwam het Canadese bedrijf al met versie 2.0 en een speciale kit om daarmee zelf een set-up in elkaar te knutselen.

Kortom, de ontwikkelingen stapelen zich op, maken we ons op voor een nieuwe maanlanding voor Bitcoin?

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!