Bitcoin beurs Coinbase bespaart miljoenen aan transactiekosten door batching

Cryptobeurs Coinbase maakt bekend dat het 75% aan transactiekosten heeft bespaard door Bitcoin transacties sinds begin 2020 samen te voegen (batchen). Dat blijkt uit een blogpost die de beurs gisteren publiceerde. Op deze manier betalen de klanten minder aan transactiekosten

Bitcoin transacties vanaf Coinbase

Vijf maanden geleden maakte CoinBase (eindelijk) bekend dat ze transacties wilden gaan batchen. Deze ontwikkeling is toen ook direct doorgevoerd voor Coinbase Pro.

Het werd met gejuich, maar ook zeker met hoongelach ontvangen in de community. Coinbase was namelijk een van de laatste grote partijen die overstag ging.

Het batchen (of bundelen) van transacties resulteert in lagere kosten van de opnames en zorgt er ook voor dat de Bitcoin blockchain in zekere zin ontlast wordt. De beurs schrijft dat ze het aantal dagelijkse transacties met maar liefst 95% heeft kunnen verlagen.

“Deze verlaging van het aantal transacties is gunstig voor het netwerk als geheel en zou moeten helpen om de kosten voor alle Bitcoin gebruikers te reduceren.”

Transacties batchen

Wat is het batchen van transacties eigenlijk? Simpel gezegd is het te omschrijven als ‘het bundelen van transacties in plaats van ze individueel via de blockchain te versturen.’

Iedere transactie bestaat uit input(s), output(s) en de header. En deze nemen allemaal ruimte in beslag in een block/betaling.

Door de transacties op slimme manieren samen te voegen, kan er aan bytes bespaard worden, zoals Coinbase met onderstaand voorbeeld illustreert.

De bitcoin transacties kunnen op deze manier worden verwerkt in één block in plaats van als één transactie. In maart was Coinbase een van de laatste grote partijen die op batching overstapte.

“We hebben 100% van de transacties van Coinbase Consumer en Coinbase Pro voor Bitcoin gebundeld. Sindsdien hebben we 75,2% bespaard op transactiekosten en dit doorgerekend naar onze klanten.”

Ze laten in de blogpost ook zien dat ze veel minder ‘internal alerts’ hadden sinds ze zijn overgestapt. Ook laten ze zien dat het aantal transacties op het netwerk sindsdien is afgenomen.

Ze trappen een open deur in met de conclusie dat batching een enorm succesvolle feature is die ten goede komt aan hun klanten, de interne activiteiten van de beurs en ook aan het hele Bitcoin netwerk.

Besparen op kosten

Vorige maand deelde onderzoeker Gustavo Flores een indrukwekkend getal over de voordelen van batching. We hadden met ons allen namelijk (in een ultiem geval) 531 miljoen dollar kunnen besparen aan transactiekosten als we de laatste 8 jaar batching hadden toegepast in combinatie met SegWit.

Volgens een onderzoek hebben we sinds 2012 maar liefst 57,817 BTC ‘te veel’ betaald aan transacties.

Beurzen zouden theoretisch ook enorm kunnen besparen door gebruik te maken van het Lightning Network, zoals onderstaande tweet laat zien:

Maar er zijn meerdere andere manieren waardoor transacties goedkoper kunnen, zoals beschreven in een eerder artikel. 

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!