Whale verstuurt $1 miljard aan Bitcoin, zit beurs Binance hierachter?

Gisteren is er een Bitcoin transactie verstuurd van maar liefst $1 miljard! Wie zat hier achter? Gelukkig is de Bitcoin blockchain zowel transparant als pseudoniem en kunnen we op onderzoek uit gaan.

Bitcoin transactie

In de blockchain explorer is terug te zien dat de betaling in block 642.034 zat. Het ging om een transactie van 88.989 Bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En mooier nog: er is slechts $9,15 betaald voor deze transactie, wat neer komt op 0,00080340 BTC. Kom daar maar eens op bij een bank of een betaalverwerker zoals Paypal of Western Union.

Dit had overigens lager kunnen zijn als de whale koos voor 1 sat/byte. Nu waren dat er 72 sat/byte. Maar op een bedrag van $1 miljard, hoef je minder op de kleintjes te letten.

Whale verstuurt $1 miljard aan Bitcoin, zit beurs Binance hierachter?

Er zijn verschillende bots die melding maken van opmerkelijke transacties die in een block geplaatst zijn. Dit zijn opvallend hoge bedragen of bijvoorbeeld transacties van Bitcoin die toebehoren aan een hack uit het verleden.

En dus liet de Bitcoin Block Bot met een tweet weten dat er een gigantische transactie is geplaatst.

Binance cold wallet

Volgens BitInfoCharts is het adres waar de Bitcoin vanaf is verzonden, te linken aan een wallet voor cold storage van Binance.

Cold wallets zijn als het ware offline wallets die niet met internet verbonden zijn. Zo kan worden voorkomen dat hackers toegang krijgen tot het geld.

De ‘actieve’ wallets van exchanges zijn de zogenoemde hot wallets, die om de zoveel tijd bijgevuld worden vanuit de cold wallets.

Het was het vierde grootste adres die er op dat moment was! Overigens lijken de inactieve adressen uit het overzicht te zijn weg gefilterd. Want onderzoeken tonen aan dat Satoshi Nakamoto in de beginjaren 1,12 miljoen BTC heeft verdiend terwijl hij het jonge netwerk beschermde.

SegWit

Het is ook leuk om te vermelden dat Binance gebruik heeft gemaakt van SegWit. Dit is een (optionele) feature in het protocol van Bitcoin die het netwerk meer schaalbaar maakt.

En door voor een Segregated Witness adres te kiezen, is er 36% aan transactiekosten bespaard.

Tot slot: laat even inzinken dat er zonder goedkeuring van een centrale partij (zoals een bank of betalingsverwerker) een miljarden transactie is gedaan. Niemand moest toestemming geven en Binance hoefde zich niet te verantwoorden om deze betaling over te boeken.

De afgelopen maanden zijn er wel vaker soortgelijke grote transacties gedaan. Begin juni verstuurde iemand nog 132.255 BTC en aan het einde van de mand veranderde 101.857 BTC van adres.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in een van onze Telegram chats!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCtransactie