Banken verdacht van witwassen $2.000 miljard, ING duikt meermaals op

Met de FinCen Files krijgen we een inkijkje in de grootschalige witwaspraktijken van banken wereldwijd.

Afgelopen week brak de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed het nieuws. Een consortium van media bood inzage in duizenden gelekte documenten van het FinCEN (Financial Crime Enforcement Network). Dat is een Amerikaanse overheidsinstantie die verdachte transacties registreert. Banken zijn verplicht dit te melden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De schokkende conclusie: de grootste banken ter wereld zijn betrokken bij witwaspraktijken en de schaal is groter dan gedacht. De afgelopen vijf jaar hebben banken ruim $2,000 miljard aan crimineel geld witgewassen.

Ook de grootste Nederlandse bank de ING, de bank met de overheid als klant, duikt meerdere malen op in de data.

Gelekte documenten

Het ging om precies te zijn om in totaal 2657 gelekte bestanden, met daarin 2121 documenten met informatie over verdachte activiteiten – suspicious activity reports (SARS).

Met deze rapportages stelden banken de autoriteiten op de hoogte van transacties die als ‘verdacht’ zijn gekenmerkt. Zo krijgen overheden grip op verdachte transacties en kan er opgetreden worden.

Gisteren berichtten we al dat er via een betaalverwerker een link te leggen was tussen de failliete beurs Mt. Gox en BTC-e. Vermoedelijk is er via laatstgenoemde exchange heel veel geld is witgewassen.

De misstanden bij banken wereldwijd zijn echter vele malen groter.

BuzzFeed heeft de bestanden geanalyseerd. Ze stellen dat banken regelmatig een oogje dicht deden. De controles waren niet dusdanig dat verdachte transacties géén doorgang kregen. Zo konden criminelen zonder problemen hun criminele geld omzetten in andere valuta, ook wel spiegelhandel genoemd.

Via een netwerk van bedrijfjes koopt men bijvoorbeeld met roebels een aandeel aan om deze direct te verkopen in euro. Die euro’s belanden op een rekening van de crimineel, die dit ongezien kan opnemen.

‘Banken zijn (voor) criminelen’

De lijst van verdenkingen is groot, maar de belangrijkste financiële misdrijven die zijn gefaciliteerd:

Zo liet JP Morgan voor meer dan $1 miljard aan betalingen toe via een Londens accounts naar een bendelid die nota bene op de lijst van de FBI staat. De HSBC faciliteerde daarnaast meer dan $1 miljoen aan betalingen voor fraudeurs, zelfs nadat duidelijk werd dat de VS hier een onderzoek naar deed.

Andere banken die in het rapport voorbij komen zijn Barclays, United Arab Emirates en de Deutsche Bank. Sinds BuzzFeed het nieuws in de wereld bracht, wordt er steeds meer duidelijk.

De NOS maakte al melding van een Pools dochterbedrijf van de ING dat Russische miljarden weg sluisde. Het zou gaan om de oliemiljardair Roman Abramovitsj, ook wel bekend als eigenaar van voetbalclub Chelsea.

Bitcoin is (niet) voor criminelen

Maar was het niet Bitcoin dat uiterst geschikt was voor dit soort praktijken? En moesten we daarom niet zo snel mogelijk de vijfde Anti Money Laundering Directive (AMLD5) wetgeving invoeren om dit vermeende probleem op te lossen?

Ironisch genoeg bleek eerder deze maand uit een onderzoek van SWIFT dat Bitcoin helemaal niet het populairste middel is voor witwas praktijken.

De $2.000 miljard waar in deze gelekte documenten naar wordt verwezen is zelfs bijna 10 keer de huidige marktkapitalisatie van Bitcoin!

Bitcoin is regelmatig en ten onrechte volgegooid wordt met het argument dat het ‘geld voor criminelen is’. Analysebedrijf Chainalysis stelde daarnaast dat ongeveer $11 miljard aan cryptotransacties in 2019 verband hielden met criminele activiteiten. Dat komt neer op slechts 1,1% van de totale betalingen

Je zou zelfs kunnen stellen dat Bitcoin véél transparanter is dan banken. En hoe kun je een neutraal. transparant en apolitiek protocol de schuld geven van het faciliteren van betalingen?

De kracht van Bitcoin is dat het in essentie geen onderscheid maakt. Dat is geen bug, maar een feature!

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC