bitcoin S&P 500 aandelen correlatie

Koers Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P 500 volgen elkaar

Bitcoin vertoont weer een sterke correlatie met de aandelenindex S&P 500, zo blijkt uit nieuwe data van Coin Metrics.

Afgelopen maandag lag de ‘Pearson 180-dagen correlatie’ op 0.4905, voordat ze weer dipte naar 0.36 op dinsdag, zo bericht The Block.

De S&P 500 is een index van de grootste 500 beursgenoteerde bedrijven gevestigd in Amerika.

Bitcoin en S&P 500 correlatie

Correlatie is een cijfers tussen de  -1 en +1, wat staat voor een statistisch verband tussen assets. Een positieve uitkomst betekent: gaat asset één omhoog of omlaag, dan volgt asset twee die beweging.

Terwijl een negatieve uitkomst juist een omgekeerde relatie aangeeft. Een cijfer dichtbij ‘0’ betekent dat er weinig tot geen verband is.

Investeerders mikken op lage (re) correlaties tussen assets in hun portfolio om forse schommelingen te voorkomen. Een correlatie van 0.49 wordt gezien als ‘matig’.

Dat kwam wel in de buurt van het record van 14 maart, toen er sprake was van een correlatie van 0.4999. In de maand mei was het verband veel losser, om daarna in de zomermaanden weer aan te trekken.

Ook de Nederlandse anonieme kwantitatieve analist Plan B, bekend van het stock-to-flow model, becommentarieerde begin augustus al de correlatie in een aantal tweets.

Bitcoin en goud

Ook de correlatie tussen goud en Bitcoin bereikt het hoogste punt in 10 jaar tijd, berekend door dezelfde Coin Metrics. Een sterkte van 0,5 op de 60-daagse correlatiegrafiek van goud en Bitcoin.

Dat betekent in een notendop: zodra aandelen en goud stijgen, is de kans aannemelijk dat Bitcoin ook stijgt. Hetzelfde gaat op voor een dalende koerstrend.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!