bitcoin btc store of value

Onderzoek: Bitcoin laat ‘zéér hoge correlatie’ met aandelen zien

Bitcoin (BTC) laat recent weer een significante correlatie zien met aandelen, zo blijkt uit een uitgebreide analyse van The Block.

Vanwege de uitbraak van het Coronavirus heerst er onzekerheid op de financiële markten en bitcoin lijkt hierin te worden meegesleept. Dalen de aandelenkoersen, dan daalt bitcoin mee.

Aan het begin van deze “kritieke” week was er sprake van een tegendraadse beweging, maar dat patroon heeft zich niet doorgezet.

Coinbase wees erop dat – gemeten over een groter tijdframe in jaren – het best wel meeviel met dat sterke verband.

Maar The Block zag juist op een korter tijdsframe een zéér sterke correlatie tussen bitcoin en de S&P 500. Hieronder trekken ze die initiële analyse weer breder, door ook goud in de vergelijking mee te nemen.

De S&P 500 is een aandelenmandje van de 500 belangrijkste bedrijven in de VS. Vanaf 20 februari laat deze index een verlies zien van -33,92% van de afgelopen 22 handelsdagen. De afgelopen drie handelsdagen weet het verlies te compenseren tot -24%.

Ook bitcoin verloor terrein en is sinds 20 februari met 30,4% gedaald. Goud laat echter een plusje zien van 0,5%.

Bitcoin als vluchthaven?

Bitcoin als vluchthaven is voor – een deel van de markt – een herhalend narratief. Aandelen hebben een correlatie met bedrijven die nu hard getroffen zijn door de Coronacrisis.

Bitcoin heeft geen CEO of kantoor en is niet afhankelijk van overheidsgeld om door te kunnen draaien. Of de prijs nu daalt of stijgt, op het netwerk gelden echter nog steeds dezelfde regels als voor de dalingen.

Stel dat deze crisis langere tijd gaat duren, kan bitcoin net zoals goud in de financiële crisis van 2008 de lachende derde zijn? De goudprijs daalde in de periode 2007 tot 2009 mee met de aandelen, maar steeg daarna significant. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Onder bitcoiners heerst er ook scepsis of bitcoin nu als vluchthaven is bedoeld. Is dat geen stempel van buitenaf? Van traditionele investeerders die het zien als “digitaal goud”? Dekt dat predicaat de lading? Voor vluchthaven is dan ook niet een sluitende definitie te bedenken.

Bitcoin is een betaal – en spaartechnologie, bedoeld als medicijn tegen censuur en privacy-overschrijdend gedrag van overheden, banken en betaalproviders.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Geen correlatie?

Historisch gezien is bitcoin echter minder gecorreleerd met andere assets zoals aandelen, goud en zilver dan nu het geval is. Eerder onderzoek van The Block wees uit dat er geen noemenswaardige correlatie was te vinden. Dat betekent dat BTC doorgaans zijn eigen koers vaart. Wel was er sprake van een significant verband met goud.

Correlatie met S&P 500

Gedurende de huidige Coronacrisis is er echter wél ineens een significant verband te bespeuren tussen de S&P 500 futures en het handelspaar BTC/USD. Er is zelfs sprake van een piekverband in de maand maart met een significant score van 0.32. In januari 2020 was daar nog totaal geen sprake van.

Bekijken we deze relatie op maandbasis, dan is er sprake van een nieuw hoogtepunt, zo laat de onderstaande grafiek zien.

Dat betekent dat de kans dat beide variabelen elkaar volgen groter is. Disclaimer: dit zijn zéér tijdelijke en veranderlijke verbanden, dus op de lange termijn kan de situatie geheel anders zijn.

Correlatie met goud

De correlatie met goud bereikt in januari dit jaar juist een hoogtepunt. Nog steeds is er met 0.17 sprake van een significante correlatie. Dat ligt ook niet direct voor de hand, zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

Bekijken we het weer op een maandelijkse basis, dan zie je de correlatie weer wat toenemen. We gaan de komende maanden meemaken of bitcoin zich kán loskoppelen van de traditionele markten.

De aanstaande halving medio mei, waarbij de beloning van 12,5 BTC naar 6,25 BTC halveert per block, kan weer meer aandacht vestigen op de grootste cryptomunt.

Lees ook – Bitcoin (BTC) analyse: koers consolideert, wanneer breekt $7.000 zone?

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!