bitcoin btc optie

Bitcoin Future Gaps: wat zijn het en waarom worden ze gevuld?

De Bitcoin Future gap is een fenomeen dat de afgelopen tijd veelvuldig aan bod komt. Maar wat is dit eigenlijk en waarom houden bitcoin handelaren er rekening mee?

Bitcoin futures

Om te beginnen is het belangrijk om te snappen wat een Bitcoin future contract is. Want het ‘gap’ ontstaat namelijk op de grafiek van deze financiële producten.

Europese handelaren lijken de weg naar deze derivaten steeds meer te vinden. Via onder andere BitMEX kun je je als investeerder blootstellen aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder zelf BTC te kopen.

De beurs uit Chicago biedt al sinds eind 2017 bitcoin futures aan. Ook Bakkt levert sinds september vorig jaar dit financiële product op bitcoin. Deribit is een Nederlandse partij die zich hier mee bezig houdt. Zij vertrekken echter wel uit Nederland vanwege de Europese regels.

Net zoals in elke markt (aandelen, olie, goud) willen handelaren op een asset speculeren, zonder dat men de volledige prijs op een spotmarkt moet aftikken. Dat kan door middel van derivaten, een groeiende markt binnen de cryptowereld.

Door middel van een future kan een handelaar zijn risico beperken door een bitcoin prijs vast te klikken.

Een future is als het ware een termijncontract waarbij je voor een bepaalde tijd en prijs koopt of verkoopt. Je geeft aan hoeveel Bitcoin je tegen welke prijs wilt (ver)kopen. Dit verzoek komt gewoon in het orderboek terecht en op deze manier kun je een future contract met iemand afsluiten.

Voor bijvoorbeeld miners kan dit een hele interessante optie zijn. Ze hebben op deze manier de mogelijkheid om te ‘hedgen’ tegen volatiliteit. Deribit legt hun diensten uit in onderstaande video:

Future gaps van Bitcoin

Bij de future contracten bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) is iets bijzonders aan de hand. Deze markt is niet 24/7 open. Een gap is een moment in de grafiek waarop er geen handelsactiviteit is en de (spot)prijs wel is veranderd.

De handel bij de CME stopt op vrijdag 3 uur ’s middags UTC. Om zondagavond rond 17:30 UTC wordt de handel weer hervat. De futuremarkt bij Binance en Coinbase is wel gewoon gedurende de hele dag/week geopend.

Net als de spotmarkt die constant open is. Op de grafieken die de ‘normale’ traders zien bij Kraken of Binance, sluiten de candlesticks allemaal mooi op elkaar aan, zónder gaps.

Bij de CME dus niet. Op de grafiek ziet een gap er als volgt uit:

Future gaps op BitMEX

Als we het hebben over het fillen van de gaps, komt het neer op de grijze vlakken: de prijs komt ná deze gaps vaak terug rond de prijs die het met het sluiten van de markt heeft overgeslagen. De grote vraag is: wanneer gebeurt dit? En waarom?

Zoals gezegd hebben de spotmarkten deze gaps niet. Ter illustratie staat hieronder de grafiek van Bitstamp.

Geduld

De ene keer duurt het ‘fillen van gaps’ langer dan de andere keer. Zoals ook in bovenstaand voorbeeld. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Een veel gehoord argument is dat de grote traders (van bijvoorbeeld de beurs uit Chicago) de spotprijs omlaag manipuleren om te zorgen dat ze de gemiste levels in kunnen halen.Op deze manier willen ze nog een beetje extra korting (of: extra winst) halen voordat de koers weer verder beweegt.

Een keihard antwoord is er niet.

Arcane Research waarschuwt voor een opvallend systematische tendens in bitcoin prijsbewegingen. Er zou een relatie zijn tussen prijsdalingen en het sluiten van de maandelijkse contracten van CME.

Onderzoek

Er is wel eens onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Bitcoin future gaps. Een analist vond dat 50% van deze gaps binnen de eerstvolgende dag dag werden opgevuld.

Van de resterende helft, werd weer 28% van de gaps in de hierop volgende week gevuld. De grootste gap op de grafiek was $1.085 (een verandering van 12,47%). De gemiddelde gap betreft $225, of 2,87%.

Op twitter heeft The Whisky Guy een uitgebreide thread gemaakt over deze gaps. Hieronder een korte verzameling van zijn verhaal:

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!