Bitcoin (BTC) handelaren verliezen $400 miljoen door verkeerde gok

Bitcoin (BTC) handelaren verliezen $400 miljoen door verkeerde gok

De bitcoin prijs schiet deze dinsdag door de $62.000 en zelfs een prijs van $63.199 is even aangetikt. Maar nieuwe records leiden ook tot verliezers. Bijvoorbeeld handelaren die verkeerd gokten op een lagere koers. Wat zijn de gevolgen?

Bitcoin futures, twee werelden

Een bitcoin future is een manier om te speculeren op de toekomstige bitcoin prijs. Degenen die speculeren op een lagere koers, nemen een short positie in een contract aan. Op de bitcoin markt zijn er vele typen futures, de voorwaarden kunnen zelfs per beurs erg verschillen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar door de bank genomen kun je de markt indelen in de gereguleerde markt en de niet-gereguleerde markt. Gereguleerde marktpartijen hebben een volledige handelslicentie in de westerse wereld. Denk aan een Coinbase of Kraken, maar ook een CME, Bakkt of Gemini. Banken, beleggingsfondsen en hedgefondsen zoals BlackRock zijn actief met bitcoin futures.

Zij spelen dat spel via de hun bekende wegen via de bovengenoemde namen.

Maar daarnaast is er ook het zogenaamde niet-gereguleerde marktsegment. Onder het mom van vrije markt heb je daar spelers als Binance, FTX, Bybit en ook Deribit, opgericht in Amsterdam maar nu opererend vanuit Panama. De meeste handelsactiviteit in cryptovaluta vindt in dit segment plaats. Binance draait ~60% van het volume in de totale markt.

Het zijn internationaal opererende bedrijven met licenties en registraties hier en daar, maar ze vallen buiten toezicht van de Commodity Futures Trading Commission, de Financial Condust Authority of de European Securities & Markets Authority. Of, zoals in het geval van Binance US, ze opereren onder een licentie van een samenwerkingspartner.

De bovenstaande waakhonden moeten erop toezien dat er bijvoorbeeld niet te risicovolle beleggingsproducten aangeboden worden of dat bijvoorbeeld beurzen zélf tegen hun klanten handelen.Het doel is: consumentenbescherming.

Binnen de huidige marktsituatie is dat toezicht er echter voor een groot van de markt niet. Een hefboom van 100x is niet ongewoon op bepaalde handelsplatformen, terwijl de marktwaarde van bepaalde cryptovaluta zeer gering is. Dat kán heftige koersschommelingen met zich meebrengen en voor de gemiddelde belegger is dat simpelweg veel te risicovol.

Vandaar dat dit marktsegment van derivaten niet voor beginners geschikt is, maar voor professionele handelaren die bereid zijn deze risico's te nemen. Deze mensen zijn dan ook fulltime met trading bezig.

Liquidaties door nieuw bitcoin record

De onderstaande marktcijfers hebben dan ook betrekking op het niet-gereguleerde marktsegment. Bybt is een marktonderzoeker die realtime de bewegingen op de derivatenmarkt bijhoudt. Ze kijken niet alleen naar bitcoin, maar naar de gehele cryptomarkt.

Daaruit blijkt dat de afgelopen 24 uur er bijna 850 miljoen dollar aan liquidaties hebben plaatsgevonden. Daarvan heeft ruim 400 miljoen dollar betrekking op contracten voor BTC (het overige deel heeft betrekking op andere cryptocurrency's in de markt).

We zien in de onderstaande grafiek dat er géén sprake is van een uitschieter in de markt momenteel qua liquidaties. Met name op de beurzen Binance en BitMEX (bitcoin only contracten) hebben handelaren verloren met een short contract. Zij gokten op een lagere koers voor bitcoin, maar zaten mis.

Bitcoin (BTC) handelaren verliezen $400 miljoen door verkeerde gok

Dat betekent dat het bedrag waarmee men speculeerde, wordt afgeschreven van hun handelsaccount. De settlement van de contracten gaat namelijk in dollars (USD) of in Tether (USDT). Dus de houders aan de short zijde zijn de verliezer van de dag.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin futures

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties