Bitcoin (BTC) handelaren verliezen $400 miljoen door verkeerde gok

De bitcoin prijs schiet deze dinsdag door de $62.000 en zelfs een prijs van $63.199 is even aangetikt. Maar nieuwe records leiden ook tot verliezers. Bijvoorbeeld handelaren die verkeerd gokten op een lagere koers. Wat zijn de gevolgen?

Bitcoin futures, twee werelden

Een bitcoin future is een manier om te speculeren op de toekomstige bitcoin prijs. Degenen die speculeren op een lagere koers, nemen een short positie in een contract aan. Op de bitcoin markt zijn er vele typen futures, de voorwaarden kunnen zelfs per beurs erg verschillen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar door de bank genomen kun je de markt indelen in de gereguleerde markt en de niet-gereguleerde markt. Gereguleerde marktpartijen hebben een volledige handelslicentie in de westerse wereld. Denk aan een Coinbase of Kraken, maar ook een CME, Bakkt of Gemini. Banken, beleggingsfondsen en hedgefondsen zoals BlackRock zijn actief met bitcoin futures.

Zij spelen dat spel via de hun bekende wegen via de bovengenoemde namen.

Maar daarnaast is er ook het zogenaamde niet-gereguleerde marktsegment. Onder het mom van vrije markt heb je daar spelers als Binance, FTX, Bybit en ook Deribit, opgericht in Amsterdam maar nu opererend vanuit Panama. De meeste handelsactiviteit in cryptovaluta vindt in dit segment plaats. Binance draait ~60% van het volume in de totale markt.

Het zijn internationaal opererende bedrijven met licenties en registraties hier en daar, maar ze vallen buiten toezicht van de Commodity Futures Trading Commission, de Financial Condust Authority of de European Securities & Markets Authority. Of, zoals in het geval van Binance US, ze opereren onder een licentie van een samenwerkingspartner.

De bovenstaande waakhonden moeten erop toezien dat er bijvoorbeeld niet te risicovolle beleggingsproducten aangeboden worden of dat bijvoorbeeld beurzen zélf tegen hun klanten handelen.Het doel is: consumentenbescherming.

Binnen de huidige marktsituatie is dat toezicht er echter voor een groot van de markt niet. Een hefboom van 100x is niet ongewoon op bepaalde handelsplatformen, terwijl de marktwaarde van bepaalde cryptovaluta zeer gering is. Dat kán heftige koersschommelingen met zich meebrengen en voor de gemiddelde belegger is dat simpelweg veel te risicovol.

Vandaar dat dit marktsegment van derivaten niet voor beginners geschikt is, maar voor professionele handelaren die bereid zijn deze risico’s te nemen. Deze mensen zijn dan ook fulltime met trading bezig.

Liquidaties door nieuw bitcoin record

De onderstaande marktcijfers hebben dan ook betrekking op het niet-gereguleerde marktsegment. Bybt is een marktonderzoeker die realtime de bewegingen op de derivatenmarkt bijhoudt. Ze kijken niet alleen naar bitcoin, maar naar de gehele cryptomarkt.

Daaruit blijkt dat de afgelopen 24 uur er bijna 850 miljoen dollar aan liquidaties hebben plaatsgevonden. Daarvan heeft ruim 400 miljoen dollar betrekking op contracten voor BTC (het overige deel heeft betrekking op andere cryptocurrency’s in de markt).

We zien in de onderstaande grafiek dat er géén sprake is van een uitschieter in de markt momenteel qua liquidaties. Met name op de beurzen Binance en BitMEX (bitcoin only contracten) hebben handelaren verloren met een short contract. Zij gokten op een lagere koers voor bitcoin, maar zaten mis.

Bitcoin (BTC) handelaren verliezen $400 miljoen door verkeerde gok

Dat betekent dat het bedrag waarmee men speculeerde, wordt afgeschreven van hun handelsaccount. De settlement van de contracten gaat namelijk in dollars (USD) of in Tether (USDT). Dus de houders aan de short zijde zijn de verliezer van de dag.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
futures

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

Lees meer