Mysterie rondom Bitcoin beurzen Mt. Gox en BTC-e krijgt nieuwe wending

1349 totale weergaven
|

Er zijn 2.000 documenten van de FinCEN gelekt. Dit is de Financial Crimes Enforcement Network, een overheidsorgaan die transacties analyseert en monitort. Volgens dit document is de entiteit die de meeste Suspicious Activity Reports (SAR’s) heeft ontvangen een bijzondere partij. De online betalingsverwerker is naar verluidt betrokken bij Bitcoin beurs Mt. Gox.

Bitcoin beurs Mt. Gox

Het gaat om het bedrijf Mayzus Financial Services (MFS). Volgens het rapport hadden ze een zakelijk account bij BTC-e. Sommige werknemers van MFS hadden ook een persoonlijk account bij de beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het vermoeden is dat ze de fiat-gateway gebruikten om de gehackte Bitcoin om te zetten in dollars. Het bedrijf ontkende in 2017 hierbij betrokken te zijn.

Intussen is Alexander Vinnik, de eigenaar van BTC-e, opgepakt. Het vermoeden is dat hij ook betrokken is bij de hack van Mt. Gox. Hij zal in de Verenigde Staten voor deze zaak gaan voorkomen.

Toen verklaarde MFS het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“MAYZUS Financial Services Ltd. zou in haar klantenbestand juridische entiteiten (eigenaren of werknemers, red.) kunnen hebben gehad die exploitanten waren van de beurs BTC-e. Door dit mogelijke verband zijn de accounts geblokkeerd, wat correct werd gerapporteerd aan de financiële regelgevende autoriteiten. Bovendien werd informatie over deze personen en rechtspersonen doorgestuurd naar de wetshandhavingsinstanties van Groot-Brittannië. “[/penci_blockquote]

Meldingen omtrent betaalverwerker

Deze informatie is dan weer niet uitgelekt en is niet terug te vinden in de 2.000 documenten die in handen zijn van Buzzfeed en het International Consortium of Investigative Journalists. Toch zit er volgens de journalisten een vreemd luchtje aan MFS:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Sommige entiteiten zijn meerdere keren gemarkeerd in de documenten van FinCEN. Mayzus Financial Services vestigt het record en verschijnt als onderwerp van 36 SAR’s.”[/penci_blockquote]

Volgens Michael German, een voormalig agent van de FBI, spitst het SAR programma zich toe op het identificeren van witwassers. Er komen echter zo veel meldingen binnen, dat ze niet allemaal in behandeling kunnen worden genomen.

Buzzfeed noemt een hele reeks met banken die onder het vergrootglas liggen. Onder andere JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank en Bank of New York Mellon krijgen een boete voor het overmaken van verdacht geld.

Ook in Nederland is het zo ver. De NOS maakte gisteren melding van een Pools dochterbedrijf van de ING Russische miljarden weg sluisde. Uit een onderzoek van SWIFT bleek overigens al dat Bitcoin helemaal niet het populairste middel is voor witwas partkijken.

Rechtszaak tegen oprichter

De zaak rondom BTC-e en MFS is nog niet verder in behandeling genomen. Momenteel loopt er wel een proces tegen Alexander Vinnik, de oprichter van BTC-e. Wellicht zal deze zaak met MFS daarin worden meegenomen.

De Russische computerexpert zou 300.000 BTC via zijn eigen beurs BTC-e hebben witgewassen. Frankrijk sleept hem nu voor de rechter. Hij was tussen 2011 en 2017 actief met zijn exchange. Hij moet voorkomen wegens afpersing, het witwassen van geld, meewerken aan criminele activiteiten en het frauduleus verkrijgen van toegang tot interne systemen. Ook zou hij data in deze systemen hebben aangepast.

Het is niet ondenkbaar dat de zaak met MFS precies een puzzelstukje is dat in deze rechtszaak past. Wordt vervolgd!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChackMt.Gox