Bitcoin (BTC) koers schiet door de $12.000, Max Keiser kraakt de dollar

De Bitcoin (BTC) koers heeft dinsdag einde van de middag de $12.000 doorbroken, een niveau waar de koers twee weken geleden sterk is afgewezen.

Bitcoin wist de maand augustus zeer bullish af te sluiten. De beste sluiting sinds januari 2018. Weet hij het deze keer vol te houden en richting $14.000 te stoten?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) koers

Pakken we de Clark Moody Bitcoin Dashboard erbij, dan ligt de totale marktwaarde van BTC op 220 miljard. Dat is 6 miljard dollar lager dan op 8 augustus. Dat was met 226 miljard dollar de hoogste totale waarde voor de cryptomunt dit jaar.

Dat is nog niets vergeleken met eind 2017 toen een minder aantal Bitcoin samen goed waren voor bijna 800 miljard dollar. De goudmarkt is nog steeds ruim 50 keer groter dan wat de Bitcoin markt nu is.

Had je begin 2020 geld in Bitcoin gestoken, dan was het rendement ruim 60% geweest. Ook over een periode van 12 maanden laat de munt een rendement zien van bijna 25%.

Bitcoin verkeert daarom nog steeds in een bullmarkt. Een bullish indicator: 60% van de bestaande Bitcoin is niet van zijn plaats gekomen. Dat is allemaal terug te zien op de blockchain zelf.

Lagere volumes

Daarentegen valt het dagelijkse handelsvolume wat tegen de afgelopen weken. Decrypt merkt op dat het dagvolume eind augustus 4 miljard dollar lager ligt in vergelijking met begin augustus.

Dat is niet perse gunstig. Bitcoin heeft simpelweg volume (lees: kopers) en nieuwe vraag nodig om de prijs te doen laten stijgen.

Ook de dominantie van Bitcoin is afgenomen. Bitcoin beheerste 70% van de markt in de maand september 2019, op moment van schrijven is dat afgezwakt naar ~57%. Dat komt mede door de huidige hype met betrekking tot De-Fi.

Kijken we naar de Fear & Greed Index, dan ligt de index op een score van ’75’, wat staat voor ‘greed’. Dat ligt iets lager dan de afgelopen paar weken toen de waarde rond ’80’ lag.

Dat hoeft niet perse negatief te zijn, want een te greedy sentiment kan ook leiden tot overmoed. Kortom, dit is een goed signaal van de markt.

Bitcoin (BTC) koers schiet door de $12.000, Max Keiser kraakt de dollar

Max Keiser en Plan B

Dat Bitcoin de afgelopen week consolideert tussen de $11.000 en $12.000 weerhoudt lange termijn investeerders er niet van om ‘wilde’ prijsuitspraken te doen.

Max Keiser doet vandaag een duit in het zakje. De journalist, commentator én Bitcoin bezitter verwacht dat de koers het vorige record van $20.000 gaat overtreffen.

Hij durft er geen tijdspad aan te hangen, maar hij noemt het beleid van de Federal Reserve ‘dramatisch’. De centrale bank van Amerika accepteert een inflatie van meer dan 2%. Bedoeld om bedrijven te redden die gebukt gaan onder de Coronacrisis.

Doordat er in korte tijd veel geld is bijgedrukt, hebben bedrijven en particulieren met relatief veel cash in bezit, te maken met geldontwaarding. Naast de gebruikelijke productinflatie in de supermarkt en elders.

De dollar index is sinds maart dit jaar in waarde behoorlijk gedaald en dat noopt beleggers tot andere opties.

Keiser denkt dat grotere beleggers zoals Warren Buffett, die onlangs in goud en zilver stapte, hun knopen gaan tellen en uit de dollar stappen. En dat zou bullish zijn voor Bitcoin, want met een toenemende vraag en gelijkblijvend aanbod stijgt de prijs.

Bitcoin (BTC) koers schiet door de $12.000, Max Keiser kraakt de dollar

Is bijdrukken van geld überhaupt wel een oplossing in de huidige situatie? Volgens de gerespecteerde Duitse marktanalist Holger Zschaepitz is er sprake van een bijzondere situatie.

Want de centrale banken willen juist de inflatie stimuleren, maar ondanks het bijdrukken van enkele duizenden miljarden, is er sprake van deflatie.

Een ongewenst scenario vanuit het perspectief van de Europese Centrale Bank. Ze streven vanwege prijsstabiliteit een inflatie na van ‘om en nabij de 2%’.

Bitcoin (BTC) koers schiet door de $12.000, Max Keiser kraakt de dollar

Ondertussen draait Bitcoin gewoon door en zit de koers ‘gewoon’ op schema van het stock-to-flow model van de Nederlandse analist en quant Plan B. Die meldt vandaag dan ook doodleuk op Twitter: we zitten op koers, is niets aan de hand.

Bitcoin (BTC) koers schiet door de $12.000, Max Keiser kraakt de dollar

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...