Zit Bitcoin Lightning Network aan de limiet? Discussie over potentie laait op

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn voor het Lightning Network. De laatste dagen ontstaat er geroezemoes over de potentie die de schaalbaarheidsoplossing van Bitcoin heeft. De discussie over potentiële aanvallen is daarmee opgelaaid.

Bitcoin Lightning Network

Het begon allemaal met een thread van de Nederlandse ontwikkelaar Joost Jager. Hij was werkzaam bij Lightning Labs en hij beschrijft een probleem dat ‘script kids’ kunnen uitbuiten.

Lightning bestaat uit een netwerk van nodes met daartussen allemaal betaalkanalen. Betalingen vinden door deze payment channels hun weg naar de ontvanger. Lees hier meer over het Lightning Network.

Jager beschrijft een situatie waarin je op een slimme manier de zogenoemde Wumbo kanalen kunt uitbuiten. Dit zijn kanalen groter zijn dan 0,167 BTC, de oude limiet.

Ieder kanaal kan namelijk maar 483 Hash Time Lock Contracts (HTLC’s) bevatten, ongeacht de grootte van dit kanaal.

Als een slimme scripter dus 483 betalingen naar zichzelf stuurt die allemaal via eenzelfde kanaal gaan, kan het daarmee een opstopping veroorzaken. De voorwaarde is dan wel dat deze betalingen on hold blijven staan, waardoor ze zich gaan ophopen.

Lang verhaal kort: op deze manier kun je met een slim script met het versturen van 54 microbetalingen een betaalkanaal ‘out of business’ halen.

Hierdoor zou je kunnen argumenteren dat microbetalingen wél gewoon kunnen werken met Lightning, maar dingen zoals moneystreaming niet kunnen werken. Gelukkig is er wel een oplossing denkbaar. In zijn thread schrijft Jager over een project met de naam Circuit Breaker. Dit is een soort firewall voor nodes.

Mogelijke spam aanvallen

Dit soort (theoretische) aanvallen zijn overigens voor Lightning zeker niet nieuw. Enkele maanden geleden publiceerden twee Israëlische onderzoekers een ‘Flood en Loot’ attack.

Rusty Russell, conculega van Jager die bij Blockstream aan de c-lightning implementatie werkt, gaat op Twitter iets verder in op potentiële problemen voor Lightning. Hij verdeelt ze onder in drie categorieën:

  1. local spam – de situatie waarin iemand te veel data doorstuurt of opvraagt;
  2. slow spam – het versturen van betalingen die in channels blijven zitten;
  3. fast spam – een geval waarin je heel veel failed payments stuurt;

Daarmee is Lightning (en de community) weer even met de beide voeten op de grond gezet. Lightning heeft nog steeds enorm veel potentie en het gemak is voor de gemiddelde gebruiker de laatste maanden enorm verbeterd. Maar daarmee is het niet onschendbaar of perfect.

Bitfinex

We moeten echter ook niet doen alsof het voorbij is met Lightning. Het grote spel moet nog beginnen en beurzen beginnen het protocol langzamerhand te begrijpen. Bitfinex is daarin een voorloper, blijkt uit ook het volgende persbericht.

De beurs heeft namelijk drie Wumbo betaalkanalen geopend die het netwerk naar een volgende stap zetten. Het zijn namelijk de drie grootste kanalen die er op dit moment zijn, van 5 BTC per stuk.

Waar tot voor kort een maximale kanaalgrootte van 0,167 BTC nog de norm was, opent Bitfinex nu kanalen van ruim $50.000 naar Bitrefill, LN Markets en Lightning Labs.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!