Bitcoin aan de vooravond van bullrun? Volgens deze indicatoren wel

Het lijkt alsof Bitcoin aan het begin staat van een nieuwe bullrun. Aan de ene kant zien we adoptie onder institutionele beleggers en bedrijven zoals MicroStrategy. Aan de andere kant komen er steeds meer financieel producten op traditionele beurzen.

Ook qua prijs hikt Bitcoin al tijdje tegen nieuwe hoogtepunten in maanden aan. Maar je kunt het sentiment rondom Bitcoin ook meten aan de hand van on-chain indicatoren. AMBCrypto zette er een aantal op een rijtje.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Winst op UTXO’s

Volgens de onderstaande grafiek van Glassnode staat de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) al vier maanden boven nul. Volgens Rafael Schultze-Kraft is dit historisch gezien een scenario dat past bij een aanstaande bullrun. Hij schrijft dat BTC opnieuw in een vergelijkbare “pre-bull run” positie staat.

Bitcoin aan de vooravond van bullrun? Volgens deze indicatoren wel

Wat houdt dat Net Unrealized Profit/Loss eigenlijk in? Op basis van data uit de blockchain laat deze indicator zien of de UTXO’s die jonger zijn dan 155 dagen op winst of verlies staan. Hoe hoger dit getal, hoe meer euforie er in de markt is.

Deze indicator is gelinkt aan de spotprijs van Bitcoin. Maar je kunt ook het netwerk op een neutralere manier bekijken en analyseren. Zo kun je bekijken en berekenen hoeveel adressen er per dag actief zijn, om hier vervolgens conclusies aan te hangen.

Actieve adressen

Volgens data van Arcane Research bereikte het aantal Daily Active Addresses de laatste tijd het niveaus dat vergelijkbaar is met de rally van 2017. Het aantal ligt hoger dan de drukte in 2019, toen de koers naar de ~$14.000 ging.

Gemiddeld genomen over zeven dagen, waren er onlangs 1 miljoen actieve adressen. Het record stamt uit december 2017, met een aantal van 1,19 miljoen.

Bitcoin aan de vooravond van bullrun? Volgens deze indicatoren wel

Deze indicator sluit aan op de eerdere grafiek die de NUPL in kaart brengt: is een bull-run voor Bitcoin echt aanstaande? Schiet de koers binnenkort de lucht in?

Afgaand op een derde indicator zou een dergelijke beweging niet raar zijn. De volatiliteit van Bitcoin is namelijk historisch laag.

Volatiliteit

De Realized Volatility is helemaal verdwenen. Op moment schrijven staat deze indicator op 2,2%, berekend op jaarbasis. Deze data komt vandaan bij marktvorser Skew.

Bitcoin aan de vooravond van bullrun? Volgens deze indicatoren wel

De bovenstaande grafiek laat twee soorten volatiliteit zien:

Het is duidelijk te zien dat de volatiliteit halverwege maart ineens gigantisch steeg. Wereldwijd stortten de aandelenbeurzen in, en ook Bitcoin moest het ontgelden. De koers daalde naar de $3,850, waarna het weer opkrabbelde tot een huidige prijs van ~$11.300.

Intussen is de volatiliteit enorm afgenomen en lijkt het wachten op een nieuwe trend of uitbraak. Gaat deze uitbraak in lijn zijn met de andere twee bullish indicatoren? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig door over de nieuwtjes.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCon-chain