Paxful, een marktplaats voor Bitcoin, sluit (tijdelijk) deuren in Venezuela

Paxful gaat stoppen met het aanbieden van haar diensten in Venezuela. Het peer-to-peer (P2P) handelsplatform trekt zich terug uit het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee blijft er een optie minder over om als Venezolaan aan Bitcoin (BTC) te komen.

Regelgeving

Paxful laat weten de de “steeds strengere regelgeving” een belemmering is voor de P2P bitcoin beurs om “diensten te verlenen aan Venezolanen”.

Je zou Paxful kunnen zien als een Marktplaats voor BTC. Het is een ruilhandel, waarbij Bitcoin geruild wordt voor cadeaubonnen, Paypal, binnenlandse bankoverschrijvingen en andere betaalmethoden.

Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde de exit aan CoinDesk. Ze schrijft dat de aanleiding te maken heeft met de risico’s die ze als bedrijf moeten nemen:

“Er is bezorgdheid over het verloop van de regelgeving en onze eigen risicotolerantie.”

Daarom is het momenteel niet mogelijk om als Venezolaan een nieuw accounts aan te maken. Bestaande gebruikers hebben 30 dagen om zich terug te trekken.

Populair alternatief

Paxful had in Venezuela enorm aan populariteit gewonnen. Het was de tweede grootste peer-to-peer beurs van het land, achter Localbitcoins. CoinDance houdt al jaren de statistieken van de platformen bij.

Naar verluidt wordt er iedere week wereldwijd $40 miljoen aan Bitcoin van eigenaar verwisseld via het platform. Specifieke getallen voor Venezuela zijn niet bekend. Wel weten we dat het Venezolaanse volume op LocalBitcoins de 500 BTC bedraagt.

In 2018 liet Ray Youssef nog weten een enorm potentieel te zien in het land, door de enorme inflatie, de bevolking zonder bankrekening en het hoge gebruik van mobiele telefoons. Maar niet alle omstandigheden waren perfect, want ze moeten opereren in een economie vol sancties.

Naast het bewind van president Maduro is er ook een regelgever SUNACRIP die het moeilijk maakt. Ook vanuit de Verenigde Staten worden er financiële sancties opgelegd. Paxful gaf de Amerikanen de schuld toen het in juni transacties met de Bank of Venezuela stopte.

Het was niet duidelijk of dit de druppel was waardoor Paxful de beslissing heeft genomen. In bovenstaande tweet laten ze wel weten dat de beslissing niet per se definitief is. Klaarblijkelijk werken ze aan oplossingen om toch weer de deuren te kunnen openen.

Bitcoin en Paxful

Paxful bestaat 5 jaar en kwam enkele maanden geleden met een opvallende feitjes. Ze hebben de eerste helft van 2020 een gigantisch goed jaar achter de rug:

  • 4,5 miljoen geregistreerde wallets
  • 4,6 miljard dollar aan geregistreerd handelsvolume
  • Januari tot en met juni 2020: 1,1 miljard dollar aan handelsvolume, een toename van 34% ten opzichte van (de eerste helft van) 2019

Paxful is wereldwijd de nummer twee na LocalBitcoins uit Finland. Daarnaast zijn er ‘kleinere’ marktplaatsen zoals Bisq en HodlHodl.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!