De ontwikkeling van het Bitcoin protocol: Github, donaties en developers
De afgelopen maand stond bitcoinmagazine.nl iedere dag stil bij de basisbeginselen van Bitcoin. Van uitleg over de blockchain, nodes, miners tot artikelen over de geschiedenis, schaalbaarheid en privacy. In dit deel kijken we naar de ontwikkeling van het protocol. Hoe gaat dat in z’n werk? Hoe wordt Bitcoin Core verbeterd?
Bitcoin ontwikkeling
De ontwikkeling van het Bitcoin protocol gaat namelijk anders dan bij een doorsnee ‘cryptoproject’. Vaak zitten hier grote zakken geld achter die het project financiëren. Of het nu een ICO, een pre-mine of een venture capitalist is die in het bedrijf of de foundation investeert: er ligt geld op de plank.
Bitcoin is decentraal, heeft geen kantoor, CEO of ICO gehad. Het had de meest neutrale start die denkbaar is. Satoshi is uit eigen overtuiging vanaf 0 begonnen aan iets nieuws. En dat is uitgegroeid tot een protocol dat bijna $200 miljard waard is.
Omdat Bitcoin decentraal is, gaan ontwikkelingen langzaam. Of is dat het verkeerde woord en kun je het beter ‘conservatief’ noemen?
Protocol
Ondanks dat er geen echte baas is, sleutelen iedere dag tientallen ontwikkelaars aan de code. Deze ontwikkelingen kun je op GitHub volgen. Iedereen kan meebouwen, -praten of -denken. Voor iedereen die mee wil doen staat er een uitleg van de gang van zaken.
Onder ontwikkelaars is er wel enige hiërarchie, die nodig is voor praktische doeleinden. Zo zijn er repository “maintainers” die verantwoordelijk zijn voor het mergen van pull-request.
Ook is er een ‘lead maintainer’ die verantwoordelijk is voor de cycli van releases, maar ook voor mergen, modereren en benoemen van nieuwe maintainers. Op dit moment ligt de eer van deze taak in handen van Nederlander Wladimir van der Laan.
Het reviewen en testen van nieuwe code is een van de belangrijke taken. Deze peer-review maakt Bitcoin antifragiel. Hoe meer mensen er naar kijken, hoe groter de kans dat aan alle details is gedacht.
Je kunt onder iedere pull request een akkoord geven op het concept met ACK of NACK. Dit staat voor (not) acknowledgment. Deze fase wordt vaak opgevolgd met een code review.
Ontwikkelaars
Iedereen is volledig vrij om op een eigen manier bij te dragen aan het protocol. Het kan als vrijwilliger, maar er zijn ook steeds meer developers die ergens op de loonlijst staan om aan Bitcoin te werken. Ze krijgen steun van bedrijven die baat hebben bij een goed werkend ecosysteem, zoals beurzen, brokers en dergelijke.
Enkele voorbeelden van grants die zijn uitgedeeld aan ontwikkelaars:
Bitcoin zelf steunen
Je kunt als individu zelf ook geld inleggen voor de ontwikkeling van het protocol. Op BitcoinACKs kun je per pull-request een vergoeding inleggen door te ‘pledgen’.
Pierre Rochard legt in een blogpost hoe dit werkt. Zo kun je direct betalen aan mensen die de code reviewen.