Tokens uitbrengen op Bitcoin met RGB. Hoe staat het er voor?

Wie smart contracts zegt, noemt al snel Ethereum of andere blockchain protocollen. Echter kun je op Bitcoin ook prima smart contracts runnen. Hoe werkt dit precies en hoe staat het er voor met de ontwikkeling ervan?

Tokens op Bitcoin

Naast de bekende Hashed Timelock Contracts (HTLC) voor Lightning en de Discreet Log Contracts om aan real-world data te koppelen, kun je op Bitcoin (in de toekomst) ook tokens uitgeven. Dat komt in wezen neer op een ERC-20 variant voor óp Bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Technisch steekt dit echter heel anders in elkaar. Het gaat niet om een balans in een Virtual Machine, maar je zou deze tokens op Bitcoin kunnen zien als ‘colored coins’.

De LNP/BP Standards Association werkt momenteel keihard aan een nieuw protocol dat dit mogelijk maakt. De naam van groep ontwikkelaars is overigens afgeleid van de afkortingen van Lightning Network Protocol en Bitcoin Protocol.

Dit nieuwe protocol voor het aanmaken en versturen van tokens via/op Bitcoin is een poosje terug als bèta gelanceerd. Het heet RGB. En ja, deze tokens kun je zowel on-chain als via Lightning versturen.

De term RGB komt van het gelijknamige kleurenschema, rood-groen-blauw. En dit weerspiegelt ook de werking van dit protocol. Je geeft als het ware een bepaalde hoeveelheid Bitcoin op de blockchain een kleur/waarde, waardoor het als token iets anders representeert.

Deze gekleurde Bitcoins kun je dan gewoon versturen via bijvoorbeeld Lighting. Daarmee zou je RGB dus zelfs kunnen zien als ‘derde laag’.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Lees dan: Tokens uitgeven via RGB, versturen via Lightning.

Stand van zaken

Hoe staat het er precies voor met RGB? Giacomo Zucco vertelt aan Coindesk de huidige stand van zaken:

“De software voor RGB nodes zelf is in bèta, maar dat alle RGB compatible wallets zijn nog in alpha.”

Het is goed om te snappen dat RGB anders is dan tokens via Liquid, Rootstock of Ethereum. Want bij al deze voorbeelden moet je het consensus van deze (federated) chains vertrouwen. Ook maak je daarbij direct trade-offs wat betreft veiligheid en decentralisatie.

Bij RGB is dit niet het geval. Je communiceert als het ware direct met het Bitcoin netwerk en bent niet afhankelijk van andere partijen. Maar het biedt nog meer voordelen:

“RGB is erg vertrouwelijk. Ik kan een RGB-asset op de blockchain niet volgen. Alleen als je een asset ontvangt, zie je de geschiedenis van deze asset. Maar dit is dan weer cryptografisch versleuteld. Zodra je een asset hebt verzonden, kun je niet meer zien waar het daarna naartoe gaat”

De huidige status van RGB is dus dat het al wel werkt, maar dat er geen wallets zijn waarmee je het echt kunt testen. Echte use-cases zijn er dus nog niet. Ook is de integratie van Lightning nog niet operationeel.

De LNP / BP Standards Association is niet van plan zelf een wallet te gaan maken, maar wil daar externe ontwikkelaars voor inschakelen. Ze hebben zelf de handen vol aan de basis van RGB. Alles wat er bij komt kijken aan wallets, integraties en dergelijke, is aan de community.

Je zou kunnen bedenken dat Tether haar USDT stablecoin uit gaat brengen op RGB. Dan zou je razendsnel en goedkoop via Lightning deze tokens kunnen versturen. LN Markets heeft al laten weten de ontwikkelingen op de voet te volgen. Op deze manier kunnen zijn een op Lightning gebaseerde handelsplaats maken voor deze ‘colored coins’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCtokens