Bitcoin versturen of ontvangen. Hoe moet dat? 4 tips op een rijtje

Het klinkt heel simpel: het versturen van Bitcoin (BTC). Maar voor de beginner kan het een zoektocht zijn met een wirwar van onbekende termen. In dit artikel zetten we de belangrijkste onderwerpen onder elkaar.

Bitcoin ontvangen en versturen

Je hebt eerder al gelezen over wallets en het veilig bewaren van jouw Bitcoin. Een onvermijdelijke stap is om vervolgens om jouw BTC te ontvangen en versturen. Ten eerste:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je jouw Bitcoin in eigen beheer wilt nemen, moet je de private key of de seed phrase (van 12 of 12 woorden) goed opslaan. Bij deze private key hoort een publieke sleutel. Dit is een stukje code waarop je als het ware Bitcoin kunt ontvangen.

Bij banken en euro betalingen gebruik je hiervoor IBAN rekeningnummers. Bitcoin heeft deze niet, Bitcoin gebruikt wallet adressen. Dit is een stukje code die is afgeleid van de public (en dus ook van de private) key.

Adressen

Er zijn drie soorten adressen:

  • P2PKH (adres start met nummer “1”)
  • P2SH (adres start met nummer “3”)
  • Bech32 (adres start met “bc1”)

Ben je een beginner? Vergeet dan direct dat er drie soorten zijn. Voor het versturen of ontvangen is dit namelijk niet relevant.

Als je een beetje Bitcoin wilt versturen of ontvangen, wordt er een hoeveelheid satoshi’s gekoppeld aan deze adressen. Als dit adres (door encryptie en hashing) bij jouw geheime sleutel blijkt te horen, kun je deze sats verder uitgeven.

Voorbeeld van een QR-code:

Bitcoin versturen of ontvangen. Hoe moet dat? 4 tips op een rijtje

Zo’n adres kan worden weergegeven als tekst of als QR code. Vervolgens kun je een beetje BTC naar dit stukje tekst (of deze code) toewijzen.

Bitcoin versturen of ontvangen. Hoe moet dat? 4 tips op een rijtje

Als je dus Bitcoin wilt ontvangen, deel je het adres uit de wallet met de verzender. Vervolgens kan het even duren voordat de betaling daadwerkelijk door komt. Je ziet dan het aantal conf (wat staat voor bevestigingen) oplopen.

Bovenstaand screenshot is van de BlueWallet. Lees hier meer over de werking van deze wallet en hoe je de eerste Bitcoin kunt kopen.

Tips

Tot slot nog enkele tips voor het versturen en ontvangen van Bitcoin.

1. Hergebruik adressen niet

Let op: de blockchain is transparant. Het wordt aangeraden om voor iedere betaling een nieuw adres te genereren. Sommige apps doen dit automatisch, sommige niet.

Het biedt je namelijk extra privacy. Als jij van een publiek bekend adres een betaling binnenkrijgt en vervolgens een Bitcoin betaling doet richting een overheidsportaal, kan het eenvoudig herleid worden waar deze sats vandaan komen.

Lees hier meer over privacy en adressen. Het is overigens geen verplichting, maar slechts een tip.

Op de privacy-o-meter van Blockchair kun je meer lezen over handige tips voor privacy tijdens versturen/ontvangen.

2. Controleer adressen

Daarnaast: let ook op hoe die adressen eruit zien! Er zijn malafide extensies die de kopieer functie van een computer of laptop misbruiken en zo het klembord aanpassen.

Controleer voor en na het kopiëren en plakken altijd de eerste paar en laatste paar letters en cijfers. Een Redditor schrijft hoe hij een deel van zijn vermogen kwijt raakte door deze knullige fout.

3. Betaal niet rechtstreeks vanaf beurs

Als je ergens iets wilt bestellen met Bitcoin, moet je dit niet direct vanaf een beurs doen. Veel webshops gebruiken betaalproviders (zoals BTCPay, BitPay of CoinPayments) waarbij er een teller afloopt waarbinnen de betaling binnen moet komen.

Omdat je bij beurzen niet zelf de snelheid van de betaling kunt bepalen, is het aan te raden jouw BTC eerst in een eigen wallet te krijgen.

Bij beurzen heb je niet de keuze om de fee in te stellen. De traagste manier om Bitcoin te sturen is met 1 sat per byte. De meeste apps geven aan hoe lang het duurt voor traag – gemiddeld – snel en de bijbehorende sat/byte.

4. Betalingen zijn onomkeerbaar

Een Bitcoin betaling is niet terug te draaien. Een belletje naar de bank zit er niet in. Wees dus honderd procent zeker als je een betaling doet en controleer alles zorgvuldig. Verstuur daarom dus ook niet zomaar geld naar projecten met mooie beloften en nog mooiere returns.

Weg = weg.

Voor scammers is Bitcoin om deze reden een prachtig betaalmiddel. Wees dus dubbel gewaarschuwd!

Verder zijn alle transacties staan voor eeuwig opgeslagen en zijn in block-explorers uit te lezen. Een klein foutje is dus altijd terug te zoeken en analyseren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.