Wat zijn Bitcoin nodes? Je bent je eigen bank en baas over jouw geld

2673 totale weergaven
|

Bitcoin is een manier om je eigen bank te zijn. Als je dit wilt doen en zelf totale controle wil dan kun je een eigen pion in het netwerk beheren: een node.

Met een node ben je je eigen bank en boekhouder van het gehele netwerk. In dit artikel leggen we uit wat deze nodes precies zijn en hoe ze werken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en nodes

Letterlijk vertaalt betekent de term node ‘knooppunt’. Hoewel dit niet het woord is dat we met ons allen gebruiken, vangt het wel goed de rol van zo’n node.

Het is namelijk een knooppunt van data. Nodes staan in contact met andere node en zijn daardoor een radartje in een geheel. Zie het als een kruispunt waarop betaalgegevens worden opgeslagen, geverifieerd en doorgestuurd.

Alle betalingen die wij met Bitcoin doen, staan ergens opgeslagen. Bij een betaling met de euro is dit klusje toe te schrijven aan het conto van banken. Centrale organisaties met centraal aangestuurde databases.

Bitcoin heeft ook zo’n database, en dit is een inefficiënte database. Dit noemen we de blockchain, en deze keten van blocks met daarin transacties staan opgeslagen op duizenden computers vanuit de hele wereld. Deze computers noemen we de nodes. Zij houden de boekhouding van Bitcoin bij en kijken of iedereen eerlijk speelt.

Je zou een node als het ware kunnen zien als een schakeltje in een groter netwerk. Het is een computer(tje) die de blockchain van bitcoin bijhoudt. Deze database staat gedistribueerd opgeslagen op duizenden van deze nodes, en iedere node controleert continu of niemand vals speelt.

Een eigen node

Bij Bitcoin kun je dus jouw eigen bank zijn door zelf een node te draaien. Het idee is dus ook dat het toegankelijk is om zo’n node op te zetten. Het biedt geen financiële voordelen, waar minen dit wel doet. Daarentegen zitten er wel (eenmalige) kosten aan zo’n node verbonden. Je hebt namelijk een harde schijf nodig en moet zorgen dat je genoeg bandbreedte hebt.

Je kunt er voor kiezen om een oude laptop te gebruiken of een Raspberry Pi te gebruiken. In zulke gevallen gaat het vaak om full nodes, die de volledige blockchain bewaren.

Je kunt ook kiezen voor een pruned node. Dit type node bewaart maar een deel van ‘de Bitcoin blockchain’ en is daardoor ook te draaien op een laptop die je iedere dag gebruikt.

Een node is (bij voorkeur) constant online en controleert de hele dag door alle blocken, transacties en dergelijke. Hou er dus rekening mee dat deze node constant aan het synchroniseren is met de rest van het netwerk.

Ten derde werkt men momenteel aan een oplossing met de naam Utreexo. Dit is een light versie van een node waarbij het de state van een full node verlaagt van ongeveer 4 GB naar minder dan een kilobyte. Bedenker Dryja noemt dit een super-pruned node.

“Utreexo is a novel hash based dynamic accumulator, which allows the millions of unspent outputs to be represented in under a kilobyte – small enough to be written on a sheet of paper.”

Het reduceren van full nodes naar meer gebruiksvriendelijke methoden is niet nieuw. Simplified Payment Verification (SPV) is de meest populaire versie van een lightweight node. Utreexo lijkt een beetje op SPV omdat het niet zoveel ruimte aan computeropslag nodig heeft als een full node. Maar SPV nodes zijn op het gebied van privacy gevoeliger voor aanvallen dan Utreexo nodes.

Decentralisatie

Het belang van Bitcoin is dat het netwerk zo decentraal mogelijk is. Om dit te kunnen bereiken, moet het runnen van een node erg gebruiksvriendelijk zijn. Een belangrijk aspect daarvan is de grootte en omvang van deze gedistribueerde database.

Momenteel is de blockchain van Bitcoin iets groter dan 300 GB. Maar als Bitcoin nog decennia bestaat, is het van belang dat deze grootte niet uit de pan rijst. Met de dagelijkse groei van 144 blocken van (door SegWit minimaal) 1 MB, kun je een grove schatting maken van de grootte van Bitcoin in 2140: zo’n 9000 GB.

Als deze blockchain te veel groeit, zal het aantal nodes zich gaan centraliseren bij een steeds klein wordend groepje (zoals serverparken). Deze nodes zijn dus essentieel voor de decentralisatie van Bitcoin.

Voordelen

Maar als een eigen node geen financiële voordelen biedt, waarom zou je er dan eentje draaien? Daarvoor zijn enkele redenen:

Op bitcoin.org staat stap voor stap beschreven hoe het zit als je zelf een node wilt draaien op Linux, Windows of Mac OS X.

Je kunt er ook voor kiezen om zo’n node te draaien in combinatie met een Lightning node. Hiervoor zijn een aantal handige software pakketten in ontwikkeling, zoals MyNode. Ook kwam HTC in maart 2020 met een node die ingebouwd zit in een 5G router.

Heb je vragen over deze materie? Kom eens langs in onze Telegram chat!