bitcoin blockchain

“Bitcoin hardware wallets kunnen nog géén complexe transacties aan”

Fabrikanten van Bitcoin hardware wallets hebben nog een lange weg te gaan op het gebied van gebruiksgemak en technische mogelijkheden.

Dat is het oordeel van Jameson Lopp, een bekende veiligheidsexpert en medeoprichter en Chief Technology Officer van Casa. Hij heeft een uitgebreide test gedaan en onderzocht: hoe goed verwerken deze wallets zogenaamde multi signature transacties?

Bitcoin hardware wallet test

Bitcoin is beveiligd door een combinatie van een publieke en private key. Om je Bitcoin te versturen, dient een gebruiker een transactie te ondertekenen met zijn private key.

Bij een multi signature transactie heb je een digitale handtekening nodig van minstens 2 partijen om een transactie te versturen naar het netwerk.

Dat gaat voor de meeste gebruikers automatisch omdat een derde partij de private keys voor hen beheert. Denk aan een beurs of een broker.

Een multi signature transactie is een transactie waarbij 2 of meerdere personen een transactie aftekenen om deze goed te keuren.

Spoiler alert: wallets kunnen kleine, simpele transacties prima verwerken, maar ze hebben moeite met complexere multi sig transacties.

Test set-up

Waarom doet Lopp deze exercitie eigenlijk? Zijn bedrijf Casa is erbij gebaat dat elke schakel in de veiligheidsketen robuust is.

Casa levert namelijk een dienst waarbij ze – als onafhankelijke derde partij – in naam van iemand de private keys opslaan. Een soort digitale notaris zo je wilt.

Uiteindelijk is het in hun belang dat hardware wallets verbeteren qua kwaliteit. Hun dienst is compatibel met Trezor, Ledger en ColdCard, maar Lopp heeft ook de BitBox getest.

De set up van Lopp was als volgt:

  • Downloaden van de meest recente versie van de software wallet Electrum op Debian Linux
  • Aanmaken van een aantal P2WSH (native segwit) multisig wallets te gebruiken op het testnet van Bitcoin
  • Verbinden van de wallets via de USB-ingang van zijn computer. In elke wallet was een storting van 100 UTXO’s.
  • Ondertekenen van diverse multi-signature transacties.

Hij komt tot een aantal bevindingen:

  • Een aantal wallets zoals Ledger en BitBox laten géén voortgangbalkje of melding zien tijdens het transactieproces. Daardoor heb je géén idee wat er gebeurt.
  • Sommige transactie duren langer dan 5 minuten. Best lang voor één transactie. Bijkomend nadeel: de apparaten gaan na verloop van tijd in de sluimermodus (‘lock’)
  • ColdCard in het bijzonder is begrensd qua transactiegrootte. Daardoor kon de transactie niet plaatsvinden.

Volgens Lopp zijn deze problemen onwenselijk en moeten fabrikanten meer hun best doen om Partially signed Bitcoin transactions (PSBT) of andere transacties mogelijk te maken.

‘Als schakel in de keten is het aan hen om zich als platform provider te ontwikkelen en meer oplossingen te bieden’

Jameson Lopp, CTO Casa

Laat dus aan de gebruiker zien wat er gebeurt tijdens een transactie. Naar welk Bitcoin adres gaat de transactie, wat is de hoeveelheid en welke vergoeding aan de miner staat er tegenover?

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!